Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Επίσκοπος Νεαπόλεως: Βιώσαμε το «σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι»


Επέστρεψαν αργά το βράδυ του Σαββάτου (12.03.2011) στις ελεύθερες περιοχές οι επτά από τους εννέα συλληφθέντες στην Αμμόχωστο από το κατοχικό καθεστώς.
Πρόκειται για την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα, Αρτούρ Ζασάστα και την Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα. Μαζί τους επέστρεψαν ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας, και η βοηθός του ευρωβουλευτή Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Όλοι μετέβησαν στα κατεχόμενα, για να διαπιστώσουν οι τρεις ξένοι ευρωβουλευτές την καταστροφή από τον τουρκικό στρατό της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, εξακολουθούν να κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς και πιθανόν την Κυριακή ή τη Δευτέρα θα προσαχθούν σε «δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος, με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η οποία από το 1974 είναι έρημη και ακατοίκητη.



Ωστόσο, και οι δύο μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμόχωστου για προληπτικούς λόγους, γιατί αισθάνθηκαν αδιαθεσία.
Ο κ. Μάτσης , ο οποίος είχε διαδεχθεί το 1993 τον Γλαύκο Κληρίδη στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι αδελφός του ήρωα του αγώνα του 1955-56 των Ελληνοκυπρίων κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Στον αστυνομικό σταθμό, όπου οδηγήθηκαν όλοι οι συλληφθέντες, τους επισκέφθηκε ο αρχηγός του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή βοήθεια στη δοκιμασία τους.

Σε δηλώσεις της η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι συνελήφθησαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με την κατηγορία ότι οι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι αμέσως επέδειξε ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι στα κατεχόμενα μετέβη για βοήθεια και συμπαράσταση ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία Τάσος Γεωργίου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιαρουσλάβ Βαλέσα τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν για να παρεμποδιστούν να δουν την οικτρή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα.
Ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε ότι βίωσε το «σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και του παράνομου καθεστώτος.

anagrafes.com/diafora-nea
_____________________

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι» 

«Οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι». Αυτό είπε – μεταξύ άλλων - σχολιάζοντας  τις συλλήψεις των τεσσάρων Ευρωβουλευτών και του Επισκόπου Νεαπόλεως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Σημείωσε επίσης πως οι Τούρκοι δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι ούτε μετά από 100 χρόνια, τονίζοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα αφήσει να περάσει απαρατήρητη η προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και θα την καταγγείλει διεθνώς.

«Η Εκκλησία προσκάλεσε τους ευρωβουλευτές ακριβώς για να δουν την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι κατοχικές αρχές, θέλησαν να δείξουν ότι έχουν κρατική υπόσταση, αλλά ψευδοκράτος είναι και ψευδοκράτος θα παραμείνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και κάλεσε την Ευρώπη να το σκεφθεί «αν μπορούν να έχουν ευρωπαϊκή πορεία αυτοί οι άνθρωποι».

Να θυμίσουμε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που μπήκαν στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, στο πλαίσιο έρευνας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

anagrafes.com/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου