Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Υποχρεωτικό το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Θρησκευτικά :υποχρεωτικά στην Α’ και Β’ Λυκείου και μάθημα επιλογής στη Γ΄ Λυκείου


Λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα και λιγότερες ώρες θα έχουν από την επόμενη χρονιά οι μαθητές που θα πάνε στην Α’ Λυκείου, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθιστώντας την Α’ Λυκείου τάξη Γενικής Παιδείας και «γέφυρα» για τη μετάβαση των μαθητών από το Γυμνάσιο.

Η καινοτομία του Νέου Λυκείου είναι η εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας και στις 3 τάξεις, την οποία θα εκπονεί ο μαθητής ανά 4μηνο. Όσον αφορά το εξεταστικό σύστημα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο βαθμός της ερευνητικής εργασίας να προσμετράται για τη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Πιο συγκεκριμένα, στην Α΄ Λυκείου μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων σε 8 (από 16) συμπεριλαμβανομένης και της ερευνητικής εργασίας, ενώ ο συνολικός αριθμός των ωρών διδασκαλίας μειώνεται σε 32 (από 34).


Η Β΄Λυκείου θα έχει 2 κατευθύνσεις: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ο αριθμός των μαθημάτων μειώνεται από 17 σε 12, με ελάττωση και εδώ του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας σε 33.

Στην Γ΄ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις ανάλογα με τη σχολή επιλογής του μαθητή, ενώ ο αριθμός των μαθημάτων μειώνεται από 16 σε 10.

Λόγω προγραμμάτων εμβάθυνσης σε βασικά μαθήματα επιλογής (όπως πχ Μαθηματικά για την Τεχνολογική Κατεύθυνση ή Αρχαία Ελληνικά για την Κλασσική Κατεύθυνση) οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται από 31 σε 35, πάντα μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Υποχρεωτικό παραμένει το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α’ και Β’ Λυκείου και μάθημα επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις θα συνεχίσουν να διεξάγονται κεντρικά με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο, θα αφορούν σε μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων και τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων αυτών.

«Οι εξετάσεις δεν θα είναι με το τρόπο που είναι μέχρι σήμερα, δηλαδή ύλη από σελίδα 72 μέχρι 76 μείον την κίτρινη παράγραφο.. συν την παράγραφο που αρχίζει από αν... και τελειώνει σε όπως και... Αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Α΄ Λυκείου
Υποχρεωτικά Μαθήματα
Ελληνική Γλώσσα – 9 ώρες
Θρησκευτικά – 2 ώρες
Ιστορία - 2 ώρες
Μαθηματικά -5 ώρες
Ξένη Γλώσσα – 3 ώρες
Φυσικές Επιστήμες – 6 ώρες
Φυσική Αγωγή – 2 ώρες
Ερευνητική Εργασία- 3 ώρες
Σύνολο: 32 ώρες

Β΄ Λυκείου
Δύο Κατευθύνσεις:
1) Θετικές - Τεχνολογικές Επιστήμες ή Επιστήμες Υγείας
2) Κλασικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Αριθμός Μαθημάτων: 12
Ώρες Διδασκαλίας: 33

Γ΄ Λυκείου
Τρεις Κατευθύνσεις:

1) Τεχνολογική
2) Οικονομική - Πολιτική
3) Ανθρωπιστική
Αριθμός Μαθημάτων: 10
Ώρες Διδασκαλίας: 35
(Αυξημένες ώρες διδασκαλίας λόγω των μαθημάτων εμβάθυνσης για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο)

Εισαγωγικές εξετάσεις για Α.Ε.Ι - Τ.Ε.Ι
• Θα διεξάγονται κεντρικά
• Λίγα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα
• Οι σχολές θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου