Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η Καρτολαγνεία! Hλεκτρονική κάρτα εργασίας από τον Ιούλιο!


Θεσμοθετείται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας από τον Ιούλιο.

Από την 1η Ιουλίου και με αντάλλαγμα την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% θα θεσμοθετηθεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που δίδει τη δυνατότητα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο ΙΚΑ να ελέγχουν με ηλεκτρονικό τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη, το ωράριο εργασίας και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο και εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα προκηρυχθεί το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα έχουν πρόσβαση το ΣΕΠΕ, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ για διασταύρωση στοιχείων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για το ΣΕΠΕ που δόθηκε χθες στη διαδικασία της διαβούλευσης, μειώνεται ο χρόνος εγγραφής των ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ προκειμένου να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης που επιδοτεί ο Οργανισμός.

Στο εξής, αντί του έτους θα απαιτείται τρίμηνη εγγραφή, ενώ επαναδιατυπώνεται η ρύθμιση με την οποία καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ και τους εργοδότες για τη συνέχιση της ασφάλισής τους –ύστερα από απόλυση– κι εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Με άλλη διάταξη αποσαφηνίζεται η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας προκειμένου να προσληφθεί ο άνεργος, ενώ αλλαγές προωθούνται και στο σκέλος της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.
Κατ’ αρχάς, αυξάνεται από το 2% που είναι σήμερα στο 7% το ποσοστό των διαθεσίμων για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους κι εφ’ όσον το επιτόκιο είναι υψηλότερο από το επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα τα Ταμεία να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί για 5 έτη που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με ελάχιστο το 6% της αντικειμενικής αξίας από το 10% που είναι σήμερα.
Αυστηρότερες θα είναι στο εξής και οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τις παραβάσεις που αφορούν σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και συνεργαζόμενους παρόχους με τα Ταμεία.
Σε ό, τι αφορά το ΣΕΠΕ, προβλέπεται αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του. Δημιουργία αυτοτελούς γραφείου για την ενημέρωση πολιτών, την αξιολόγηση και τη διαχείριση καταγγελιών. Συστήνεται ομάδα ετοιμότητας σε 24ωρη βάση. Επίσης, το ΣΕΠΕ θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πάγια προκαταβολή και ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των προστίμων.
Ταυτοχρόνως θα αναλάβει να συνδράμει ενημερωτικά εργαζομένους και επιχειρήσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και με διακριτό ρόλο από τον ΟΜΕΔ επεκτείνεται ο βαθμός συμμετοχής του στην επίλυση ατομικών και συλλογικών διαφορών έτσι ώστε να επιλύονται εξωδικαστικά περισσότερες εργατικές διαφορές.

 news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου