Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πέρα από κάθε έλεγχο η Ακαδημία Βόλου. «Μεταπατερικός» και φιλοοικουμενιστής ο Παναγιώτης Τρεμπέλας;


Βάλθηκαν να μας τρελάνουν οι φωστήρες της Ακαδημίας του Βόλου. Τις μέρες αυτές έκαναν συνέδριο στην Αθήνα αφιερωμένο στον Παναγιώτη Τρεμπέλα. Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα video της εκδήλωσης ώστε να ακούσουμε σε όλο τους το πλάτος τις απόψεις των φωστήρων της Ακαδημίας για τον Παναγιώτη Τρεμπέλα μικρή γεύση για όσα ειπώθηκαν παίρνουμε ήδη από σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας.
 
Οι «επιλεγμένοι» ομιλητές του συνεδρίου δεν έχασαν ευκαιρία για να επισημάνουν «κάποια φανερά ή αφανή μεταφραστικά προβλήματα (ηθικοπλαστικό νόημα, σύντομη ερμηνεία αντί για μετάφραση κ. ά.) του σχετικού έργου» του Τρεμπέλα (ταύτα ανέλυσε ο γνωστός Σταύρος Ζουμπουλάκης) όσο και να αναλύσουν “τον προβληματικό και επιλεκτικό συχνά τρόπο με τον οποίο ο Τρεμπέλας χρησιμοποιεί και αξιοποιεί το χειρόγραφο (κώδικες) υλικό στο βιβλίο του «Αι τρείς Λειτουργίαι κατά τους εν Αθήναις κώδικας»” (την ανάλυση αυτή έκανε ο Παναγιώτης Καλαϊτζίδης).
Τα καλύτερα όμως απ΄ όλα ομολογουμένως είπαν ο Συντονιστής της Ακαδημίας Παντελής Καλαϊτζίδης αλλά και ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Γαλίτης Θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε όσα είπαν. Διαβάστε μόνοι σας την σχετική αναφορά από την ιστοσελίδα της Ακαδημίας του Βόλου (δικές μας είναι μόνο οι υπογραμμίσεις):

Ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων του Παν/μίου Θεσσαλίας, ανέπτυξε το θέμα Μυστικισμός, Αποφατισμός, Καταφατική Θεολογία, όπου μέσα από μια κριτική προσέγγιση και αξιολόγηση του πολύκροτου αυτού έργου του Τρεμπέλα και των αντιδράσεων που αυτό προκάλεσε εκ μέρους του Αγίου Όρους, αναφέρθηκε στις επιμέρους αυστηρές, συχνά απορριπτικές κρίσεις του θεολόγου προς πρόσωπα (Διονύσιος Αρεοπαγίτης, Συμεών ο Νέος Θεολόγος κ.ά) και ρεύματα (αποφατισμός, μυστική θεολογία) από την ιστορία της παράδοσης, θέτοντας το ερώτημα εάν το έργο αυτό του Τρεμπέλα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα παράδειγμα «μεταπατερικής» θεολογίας.

Στην τελευταία συνεδρία ο Γεώργιος Γαλίτης, Ομ. Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών εισηγήθηκε το θέμα Π. Τρεμπέλας: ο οικουμενικός διδάσκαλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή και συμβολή του τιμώμενου θεολόγου σε μικρά και μεγάλα γεγονότα της Οικουμενικής Κινήσεως (λ.χ. Σύσκεψη του ΠΣΕ στο Έβανστον των ΗΠΑ, 1954) σε αντιπαραβολή με τη σημερινή εποχή που συχνά κυριαρχεί αντι-οικουμενικός και αντι-δυτικός λόγος.

thriskeftika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου