Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας.


Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27 Μαρτίου 2011, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Γλυφάδας,  ιερούργησε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Γλυφάδας κ. Παύλος. Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η σχετική Εγκύκλιος της  Ιεράς Συνόδου, περί των Ιερατικών Κλίσεων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, τόνισε την σημασία του Σταυρού στην ζωή του ορθοδόξου Χριστιανού και ειδικότερα για την αποστολή του Ιερέως στις σύγχρονες ανάγκες και δύσκολες συνθήκες που ζούμε (οικονομική κρίση, κατάρρευση θεσμών -παιδείας κ.α.). «Η προσευχή και η πίστη στο Θεό είναι το όπλο και το αντίδοτο για κάθε κρίση που παρουσιάζεται στη ζωή μας» τόνισε κλείνοντας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 6.30 μ.μ., στον κατάμεστο από πιστούς, Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου και την συμμετοχή όλων των Κληρικών και των μελών των  Φιλοπτώχων Ταμείων των Ενοριών.

Ομιλητής της βραδιάς, ήταν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος. Στην εμπνευσμένη αλλά και τόσο βιβλικά και πατερικά, υπομνηματισμένη ομιλία του π. Κωνσταντίνου οι εκκλησιαζόμενοι, κατανόησαν για την σταυρική πορεία του πιστού στην Εκκλησιαστική ζωή του κάθε Χριστιανού. 
Στην αρχή έθεσε πολλά ερωτήματα, για το τι σχέση έχει το γεγονός της προβολής του Τιμίου Σταυρού και της προσκύνησής που μας καλεί σήμερα η Εκκλησία, με τα σύγχρονα γεγονότα : της πυρηνικής απειλής της Ιαπωνίας, του πολέμου στη Λιβύη,  των μεταλλείων της Αιθιοπίας, την χρήση των ναρκωτικών από τους νέους ανθρώπους, του εξαθλιωμένου κόσμου που  πεθαίνει από την πείνα  κ.α. 

Στη συνέχεια έκανε πολλές βιβλικές αναφορές, για το γεγονός του Σταυρού, όπως προτυπώθηκε στη Παλαιά Διαθήκη, στον Παράδεισο των πρωτοπλάστων. Στη συνέχεια στη ζωή των Ισραηλιτών, με τον Αβραάμ και τον Μωυσή, τον Προφήτη Ιερεμία και τους τρεις παίδες κ.α. 
Στον προφήτη Ιερεμία έκανε ειδική μνεία και σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για το γεγονός ότι καλούσε τους συμπατριώτες του να παραδοθούν στους Βαβυλωνίους, γιατί είχαν προδώσει την πίστη τους στον Αληθινό Θεό. Παρότρυνε να πολεμήσουν με τον εχθρό μόνο αν πρώτα έχουν μετανοήσει και επιστρέψει αληθινά στον Θεό. Τότε θα έχει αξία κάθε θυσία τους για την πατρίδα. Πραγματικά πολύ επίκαιρος λόγος και για εμάς τους Έλληνες στο σήμερα, υπογράμμισε ο ομιλητής.

Στη συνέχεια, παρέθεσε πατερικές αναφορές για το σημείο του Σταυρού, όπως του Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού που ερμήνευσαν καταλλήλως σε κείμενά τους, για την χρήση και την σημασία του, στη ζωή των πιστών.
  Στη συνέχεια ανέφερε ένα κείμενο του μακαριστού π. Ιωάννου Ρωμανίδη. που καλούσε τους Νέο-Έλληνες να μην θυσιάζονται για τους συμμάχους χάρις στο φιλότιμο που τους διακρίνει, χωρίς αυτή η θυσία να προϋποθέτει Σταυρό γιατί έτσι θα είναι μάταιη (η θυσία τους) και χωρίς αντίκρισμα. 

Στο τέλος επανήλθε στα αρχικά ερωτήματα και έδωσε την απάντηση ότι όλα αυτά έχουν σχέση με τον Σταυρό, γιατί ο Σταυρός είναι μία  θυσία και κινητοποιεί το όλον του ανθρώπου (ψυχή και σώμα) και όλες τις αισθήσεις του.  Δια του Σταυρού  έρχεται η Ανάσταση και ο αγιασμός. Αντίθετα όλα τα παραπάνω κινητοποιούν μονομερώς με εγωιστική και ιδιοτελής διάθεση  τον άνθρωπο. Δεν τον θεραπεύουν, αντιθέτως τον διασπάνε, τον εγκλωβίζουν στον εγωκεντρισμό και στην εφήμερη ατομική απόλαυση και τέλος τον καταστούν μη-σταυρικό άνθρωπο (χωρίς έξοδο από τον εαυτό του και το κακώς νοούμενο  συμφέρον του). 

Στο τέλος κληρικοί και λαϊκοί ασπάστηκαν τον Σταυρό και πήραν την ευχή του Σεβασμιωτάτου. Εν συνεχεία ο Επίσκοπος οι κληρικοί και τα μέλη των Φιλοπτώχου Ταμείου των Ενοριών, πέρασαν στο Πνευματικό Κέντρο και γεύτηκαν τα παρατιθέμενα νηστίσιμα εδέσματα και γλυκίσματα, που είχαν ετοιμασθεί προς τιμή τους από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού. 
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο για όλα όσα  μετέφερε με την ομιλία του. Ύστερα ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του για να συναντηθούν απόψε αλλά και γενικά για όσα προσφέρουν με τόση αγάπη αλλά και θυσία για τον πονεμένο άνθρωπο. Είπε ότι αυτά που ακούστηκαν από τον π. Κωνσταντίνο είναι το περιεχόμενο αλλά και το ζητούμενο προς  εφαρμογή  στη ζωή γενικότερα όλων, αλλά και στην διακονία που έχουν αναλάβει ειδικότερα. 
Τους προέτρεψε να μην επηρεάζονται από τυχόν ειρωνικές και εχθρικές συμπεριφορές στις περίεργες μέρες που ζούμε.  Εν κατακλείδι με την προτροπή του Μητροπολίτου ο π. Κωνσταντίνος συνέδεσε και συσχέτισε την Ευαγγελική Περικοπή της Σταυροπροσκυνήσεως, με τα όσα ανέπτυξε στην ομιλία του εν περιλήψη , ιδιαιτέρως για τον προφήτη Ιερεμία και αυτή η συσχέτιση έχει συνάφεια με την διακονία των μελών των Φιλοπτώχων Ταμείων που χωρίς ηρωισμό,  αυτοθυσία και Σταυρό δεν μπορούμε να διακονήσουμε σωστά και ορθόδοξα τον άνθρωπο. Αφού δεν βγάζουμε το «εγώ» από μέσα μας .

Εκ τη Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου