Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σηκώστε ψηλά την Γαλανόλευκη. Κωνσταντίνος Χολέβας


Σηκώστε ψηλά την Γαλανόλευκη 

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων 

Ούτε ο πρώτος είμαι ούτε ο τελευταίος που νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τους παίκτες και τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα με προεκτάσεις ευρύτερες. Χρειαζόταν ο λαός μας μία τονωτική ένεση. Μία ευχάριστη είδηση, ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Η κρίση καταβάλλει ψυχολογικά πολλούς συνέλληνες και όποιος μας χαρίζει χαμόγελο και αυτοπεποίθηση είναι άξιος ευγνωμοσύνης.

Ο αθλητισμός μάς έχει δώσει μεγάλες στιγμές ψυχικής ανατάσεως. Και προσφάτως και παλαιότερα. Από το πρόσφατο παρελθόν  ανακαλώ στη μνήμη μου τη συγκίνηση όλων μας για το EURO του 2004. Μού έκανε μάλιστα εντύπωση η ενθουσιώδης αντίδραση των Ελλήνων της Κύπρου, οι οποίοι διαδήλωναν επί ώρες εκείνο το βράδυ στις μεγάλες πόλεις του νησιού.
Αναρίθμητες γαλανόλευκες ξεδιπλώθηκαν και ανέμιζαν στα χέρια μικρών και μεγάλων, λίγους μήνες μετά το υπερήφανο ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Εάν εφαρμοζόταν το διχοτομικό αυτό σχέδιο, θα απαγορευόταν η χρήση της ελληνικής σημαίας στην Κύπρο. Οι μεν Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνον τη σημερινή σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δε Τουρκοκύπριοι μία παραλλαγή της τουρκικής σημαίας. Στις ψυχές των Ελλήνων της Κύπρου το τελικό αποτέλεσμα ήταν: Εθνική Ελλάδος- Σχέδιο Ανάν:1-0.

Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική και η αφίσα που συναντούσα επί πολλά χρόνια σε καταστήματα της Κύπρου. Παρουσίαζε την Εθνική Ελλάδος του 2004 και έγραφε: «Ευχαριστούμε γιατί μάς κάνατε να νιώθουμε υπερήφανοι»!

Από την παλαιότερη ιστορία μας είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι μετά την πτώχευση επί Χ. Τρικούπη το 1893 και την εθνική κατάθλιψη που άρχισε να επικρατεί, ήλθε μία αθλητική επιτυχία, το χρυσό μετάλλιο του Σπύρου Λούη να μας ξαναφέρει στο διεθνές προσκήνιο και να χαρίσει αισιοδοξία και τόνωση του ηθικού στους παππούδες μας. Ο νερουλάς από το Μαρούσι κέρδισε τον Μαραθώνιο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των νέων χρόνων αφού προηγουμένως νήστεψε και προσευχήθηκε στην Παναγία. Η Ορθόδοξη Πίστη  μας πάντα ήταν και είναι συνδεδεμένη με την ελπίδα και το μήνυμα της Αναστάσεως.

Τα παιδιά της Εθνικής μας απέδειξαν ότι ο Έλληνας διαθέτει ομαδικότητα και οργανωτικότητα, όταν πιστέψει στον εαυτό του. Ας σηκώσουμε ψηλά τη γαλανόλευκη και ας αγωνισθούμε για επιτυχίες σε όλους τους τομείς!

Κ.Χ. 20.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου