Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αποχαιρετισμός στον Μακεδονολάτρη Νίκο Μάρτη. Κωνσταντίνος Χολέβας


Αποχαιρετισμός στον Μακεδονολάτρη Νίκο Μάρτη 

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων 

Τον γνώρισα ως Πρόεδρο της Μακεδονικής Εστίας Αθηνών, τότε που ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δάκρυζε για τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς. Ο Νίκος Μάρτης, από τη Μουσθένη του Νομού Καβάλας, ήταν ένας πραγματικός ευπατρίδης, ένας ειλικρινής Μακεδονολάτρης, ένας πολιτικός που αγωνίσθηκε με κάθε έντιμο μέσο για την πατρίδα, την ιστορική αλήθεια, την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Ο Νίκος Μάρτης εξεδήμησεν εις Κύριον στις 12.11.2013.
Ήταν από τους ελάχιστους επιζώντες αξιωματικούς του 1940-41. Μετείχε ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός στη μάχη των Οχυρών της γραμμής Μεταξά και διηγείτο χωρίς έπαρση την εμπειρία του. Υπηρέτησε ως Υπουργός Βιομηχανίας στην πρώτη οκταετία Καραμανλή και ως Υπουργός Βορείου Ελλάδος από το 1974 έως το 1981. Αφιέρωσε όλες τις πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις στον αγώνα υπέρ της Μακεδονίας και κατά των πλαστογράφων της ιστορίας.
Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980-1990 ο Νίκος Μάρτης έγραφε ιστορικά συγγράμματα και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τους σκοπούς των Σκοπίων. Ήταν η εποχή που η Γιουγκοσλαβία παρέμενε ακόμη ενωμένη και ορισμένοι στη χώρα μας προφήτευαν ότι ...δεν πρόκειται να μας απασχολήσει το Μακεδονικό ζήτημα. Τα βιβλία του αειμνήστου Μάρτη περιείχαν πολλά ιστορικά στοιχεία και επαινέθηκαν από Έλληνες και ξένους ιστορικούς. Μεταφράσθηκαν στα αγγλικά και βρίσκονται σε πολλές βιβλιοθήκες ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων.
Αποτέλεσαν την πρώτη προσπάθεια αντεπιθέσεως του Ελληνισμού κατά των ψευδομακεδόνων. Είναι συγκινητικές οι επιστολές που απέστειλε στον Νίκο Μάρτη ο Αγιορείτης Γέρων Παϊσιος, με τις οποίες τον συνέχαιρε για τον  αγώνα του υπέρ της ελληνικότητος της Μακεδονίας.

Ο εκλιπών πραγματοποίησε εκατοντάδες ομιλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τον ιερό σκοπό που υπηρετούσε. Διαφώνησε εξ αρχής με τις προτάσεις για σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε προσδιορισμό για το κράτος των Σκοπίων. Χωρίς να προσδοκά πολιτικά ή άλλα οφέλη και αφού είχε διατελέσει επί δεκαετίες Βουλευτής και Υπουργός αφιέρωσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στην προσπάθεια αφυπνίσεως των Ελλήνων και ενημερώσεως των ξένων ηγετών για το Μακεδονικό.
Τιμώντας τη μνήμη του ας εντείνουμε τον αγώνα κατά της σκοπιανής θρασύτητος και ψευδολογίας. Νίκο Μάρτη, εμείς οι Μακεδόνες και σύμπας ο Ελληνισμός σού οφείλουμε πολλά!

Κ.Χ. 13.11.2013 - Εφ. Κυριακάτικη Δημοκρατία 17-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου