Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο τουρκικός στρατός υπό διάλυση; 650.000 οι λιποτάκτες στον τουρκικό στρατό. Νίκος Χειλαδάκης


650.000 οι λιποτάκτες στον τουρκικό στρατό 

Νίκος Χειλαδάκης  Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στον τουρκικό στρατό εξ’ αιτίας του μεγάλου αριθμού των λιποτακτών που ανάγκασε τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα. Παράλληλα οι αλλεπάλληλες παρατήσεις ανωτέρων και κατωτέρων αξιωματικών, δημιουργούν μεγάλα κενά στις ένοπλες δυνάμεις που με αυτόν τον τρόπο δείχνουν την διαμαρτυρία τους ενάντια της καταδίκης Τούρκων στρατηγών για εμπλοκή τους στις υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Μπαλιόζ».

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, από τον αρμόδιο Γραφείο Στρατολόγησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των ανυπότακτων έχει ανέλθει στις… 650.000. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την ηγεσία του τουρκικού στρατού και την έχει αναγκάσει να λάβει δραστικά μέτρα.
Οι λόγοι που οδήγησαν τόσους πολλούς Τούρκους στην λιποταξία, φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα όταν τότε ο εσωτερικός πόλεμος εναντίον των Κούρδων ανταρτών ήταν στο ζενίθ και οι ανυπότακτοι ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες, είναι η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στον περίγυρο της Τουρκίας με τον ανά πάσα στιγμή κίνδυνο άμεσης εμπλοκής σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Για να αντιμετωπιστεί δραστικά αυτή η κατάσταση, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα παρουσίας των ανυπότακτων εντός   μικρής χρονικής προθεσμίας. Για τους πιο παλιούς λιποτάκτες ανακοινωθήκαν βαριές χρηματικές ποινές  και στην περίπτωση που ανταποκριθούν θα τύχουν επιείκειας για την λιποταξία τους.
Παράλληλα όμως  έχει δοθεί εντολή σε όλες τις αρχές της χώρας να αρχίσει ένα ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστούν οι λιποτάκτες ακόμα και σε ξενοδοχεία, σε νοσοκομεία και σε παραθαλάσσια θέρετρα και να συλληφθούν και να μεταφερθούν στις στρατιωτικές αρχές για να υποστούν τις κυρώσεις.

Εκτός όμως από το μεγάλο πρόβλημα των ανυπότακτων, ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει και άλλο σημαντικό  πρόβλημα που είναι οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, μέσα σε ένα μήνα είχαμε τις παραιτήσεις 2 στρατηγών και 710 αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε τις παραιτήσεις δυο αντιναυάρχων που προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στην επετηρίδα του τουρκικού ναυτικού και τώρα νέες αθρόες παραιτήσεις που επίσης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμο λειτουργία του στρατεύματος.
Οι παραιτήσεις αυτές έρχονται μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις κατά ανώτατων αξιωματικών που ενέχονται στις υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Μπαλιόζ», όπως ο πρώην αρχηγός του στρατού, στρατηγός Çetin Doğan, της αεροπορίας, αντιπτέραρχος İbraim Fırtına και των στρατηγών, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Engin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri.
Έκτος από τις παραιτήσεις των αξιωματικών είχαμε και 1.308 παραιτήσεις υπαξιωματικών, γεγονός που δείχνει ότι και στις κατώτερες τάξεις  υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στο τουρκικό στράτευμα.

Όλα αυτά δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από την φοβική άποψη που μας έχουν υποβάλει τα τελευταία χρόνια για την Τουρκία οι διάφοροι τουρκολάγνοι και οι σύγχρονοι γενίτσαροι. Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία είναι ένα «ηφαίστειο» με έντονες διαλυτικές τάσεις που με τον καιρό αυξάνονται αντί να μειώνονται. 
Αυτό το έχουμε αντιληφθεί ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου