Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Β. Ήπειρο


Σε αντίθεση με το Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε, πλέον, ως Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βόρεια Ήπειρο.

Δηλητηριασμένοι μέχρι το μεδούλι, επί πέντε δεκαετίες, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς του χώρου μας πως η γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων είναι η 7η  Μαρτίου- με το άνοιγμα του πρώτου αλβανικού σχολείου στην Κορυτσά, που δεν έχει καμία σχέση με το άνοιγμα των δικών μας ελληνικών σχολείων- γιόρταζαν πανηγυρικά και στο χώρο μας την ημέρα αυτή κι ας είχε μερικές δεκάδες χρόνια νωρίτερα που λειτουργούσε το σχολείο της Δρόβιανης  και πολλά άλλα τέτοια στο χώρο μας.Την τελευταία δεκαετία σύσσωμος ο δασκαλικός κόσμος της βορειοηπειρωτικής μας κοινότητας υπενθυμίζει και γιορτάζει μεγαλοπρέπως την δική μας γιορτή των Γραμμάτων. Την Ημέρα των Τριών Ιεροδιδασκάλων, των Τριών Ιεραρχών: του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μαζί με τους Τρεις Μεγάλους Φωστήρες γιορτάζουν  οι μαθητές, οι δάσκαλοι κι όλος ο Ελληνισμός.

Έντονες ήταν οι δραστηριότητες αφιερωμένες στην Ημέρα αυτή στο χώρο της Βορείου Ηπείρου. Στο Αργυρόκαστρο οι μαθητές της Μέσης Σχολής Γενικής Εκπαίδευσης «Τίμιος Σταυρός» της Ιεράς Μητρόπολης, έδωσαν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ημέρα αυτή. Ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Σεβασμιώτατος Δημήτριος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Στους Αγίους Σαράντα, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, οι μαθητές του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος», μετά τη θεια λειτουργία, παρουσίασαν στο κοινό, που γέμισε την αίθουσα του Ναού, ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια, μονόπρακτα και θεατρικά αφιερωμένα στη ζωή, το έργο και τις διδαχές των Τριών Ιεραρχών.

Εκτός από μαθητές, δασκάλους, παρευρέθηκαν διευθυντές ελληνικών σχολείων, ο Αντιπεριφεριάρχης των Αγ. Σαράντα Γιώργος Μάνος, ο οποίος και χαιρέτησε στην ελληνική, άνθρωποι των Γραμμάτων και πολλοί πιστοί.

sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου