Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ρωσία:1)Πούτιν εκτός πρωτοκόλλου συναντάται με ξένο πολιτικό όχι Πρωθυπουργό. 2)Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος:« Η Ρωσική Εκκλησία θα συμμετάσχει στην παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στην Ελλάδα»


Η θερμοκρασία στη Μόσχα ήταν -14 βαθμούς Κελσίου, κλίμα όχι και τόσο παγωμένο για τους Μοσχοβίτες. Στο προσωπικό γραφείο του Βλαντιμίρ Πούτιν το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό. Μπροστά στο αναμμένο τζάκι, η υποδοχή που επεφύλαξε ο Ρώσος Πρωθυπουργός στον κ. Αντ. Σαμαρά ήταν αρκετά ζεστή.
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός επέλεξε να… «παραβιάσει» το πρωτόκολλο, με την απόφασή του να δεχθεί σε κατ' ιδίαν συνάντηση ένα ξένο πολιτικό, αρχηγό κόμματος και όχι Πρωθυπουργό. 
Αυτό ήταν ένα καλό «δώρο» για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος στο πρόσωπο του κ. Πούτιν είδε ένα καλό σύμμαχο για τα ελληνικά συμφέροντα, όπως προέκυψε μετά από τη συνάντηση περίπου 75 λεπτά, κάτι ασυνήθιστο.
Μετά από μια περίοδο περίπου δυόμιση χρόνων που οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας ήταν παγωμένες, επί πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου, έγινε η πρώτη προσπάθεια αναθέρμανσης της ελληνορωσικής συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Πούτιν και συμφώνησαν να είναι σε επαφή το επόμενο διάστημα, ώστε να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η ατζέντα της συζήτησης
Η συνάντηση των δυο πολιτικών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική, σε όλα τα ζητήματα και προσδιορίστηκαν και πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια, τουρισμός, εξαγωγές, αλλά κυρίως στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στη συνομιλία των κκ. Πούτιν και Σαμαρά ετέθησαν εκ νέου στέρεες βάσεις, για μια μακροπρόθεσμη και όχι ευκαιριακή συνεργασία των δύο χωρών και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ' όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών
Ο κ. Σαμαράς εξέθεσε στον Ρώσο πολιτικό την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν και εισέπραξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη διάθεση του κ. Πούτιν να βοηθήσει τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρώσος Πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα και εμπλοκή στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε έργα υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.


«Η Ρωσία μπορεί ν' αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος»
«Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν.

Με τη δήλωση αυτή ο κ. Σαμαράς έδειξε ουσιαστικά την ευαρέσκειά του για το αποτέλεσμα της συνομιλίας του με το Ρώσο πολιτικό που θα διεκδικήσει στις 4 Μαρτίου την εκλογή του για δεύτερη φορά στην προεδρία της χώρας.

Συζήτησαν και την κρίση στην ευρωζώνη
H επίσκεψη του κ. Σαμαρά προβλήθηκε ιδιαίτερα στη Ρωσία και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti με τίτλο: «Ο Πούτιν συζήτησε με ηγέτη ελληνικού κόμματος την κρίση στη Ευρωζώνη».

Μεταξύ άλλων ανέφερε το τηλεγράφημα: «Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η τωρινή κατάσταση καθώς και προοπτικές της ανάπτυξης των διμερών ρωσο-ελληνικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία σε πολλούς και διάφορους τομείς» δήλωσε ο κ. Πεσκόφ και συμπλήρωσε ότι «οι κκ. Πούτιν και Σαμαράς αντάλλαξαν λεπτομερώς απόψεις σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη».
Ο κ. Σαμαράς είχε φροντίσει πριν από τη συνάντηση να στείλει μήνυμα, μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε σε μεγάλα ΜΜΕ της Ρωσίας και με δηλώσεις του, ότι με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά και συμπλήρωσε: «Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».

Οι αγωγοί στο προσκήνιο
Στο επίκεντρο της συνομιλίας των κκ. Πούτιν και Σαμαρά βρέθηκε το ενεργειακό θέμα και οι αγωγοί φυσικού αερίου.
Η Μόσχα -λόγω της στάσης της Ελλάδας τα δυο τελευταία χρόνια και του παγώματος των σχέσεων- εξέταζε ουσιαστική παράκαμψη της χώρας μας - τουλάχιστον σε πρώτη φάση - και για προτίμηση διέλευσης του αγωγού από Βουλγαρία - Σερβία και εν συνεχεία προς τη δυτική Ευρώπη.
Ο κ. Σαμαράς, είχε προλειάνει το έδαφος με τις δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, όπου υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας.
Ο κ. Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος Πρωθυπουργός, τόνισε στον κ. Σαμαρά, ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ). Επίσης, ο κ. Πούτιν έφερε στο τραπέζι και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.


Εργοστάσιο στην Ελλάδα θέλει η Gazprom
Σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον κολοσσό του φυσικού αερίου Gazprom Αλεξέι Μίλερ, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές για την εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Επίσης, εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής παραγωγής ενέργειας και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην προμήθεια αέριου και στο πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ κ. Μ. Παπαγεωργίου, ο κ. Μίλερ έθεσε και την ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία.
Συνάντηση: Σαμαρά - Κύριλλου: «Η θρησκεία πάντοτε ενώνει»
Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε και η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον
Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, στον οποίο είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.: «Καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει».

Αφορμή για την επισήμανση του κ. Σαμαρά ήταν η απόφαση του Πατριάρχη να συμβάλλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα ο κ. Κύριλλος είπε ότι έχει ξεκινήσει ο συντονισμός των ρωσικών φιλανθρωπικών οργανώσεων και των αντίστοιχων της Εκκλησίας της Ελλάδας, «προκειμένου να μπορέσει η Ρωσική Εκκλησία να συμμετάσχει σ' αυτήν την καλή πράξη, παροχής βοήθειας σε όσους είναι εν ανάγκη στην Ελλάδα».
Ο κ. Σαμαράς τον ευχαρίστησε για την «ευαίσθητη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφασή του, ειδικά μετά την αναφορά του Πατριάρχη, στις βιντεοσκοπημένες εικόνες ανθρωπιστικής δραστηριότητας της Ελλαδικής εκκλησίας -που λαμβάνει καθημερινά- και ιδιαίτερα στα συσσίτια.

Μάλιστα, ο κ. Κύριλλος επεσήμανε ότι είναι συγκλονισμένος από την κρίση και γι' αυτό έχει δώσει την ευλογία του έτσι ώστε να συγκεντρώνονται χρήματα από τη Ρωσία, τα οποία θα χορηγηθούν για την οργάνωση αυτών των συσσιτίων από την Ελλαδική εκκλησία.

«Σήμερα, πράγματι, περνάμε μια δύσκολη στιγμή, αλλά ελπίζουμε ότι, μέσα στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σύντομα στις μεγάλες δυσκολίες, που έχουν προκύψει, αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγούμε από την κρίση αλώβητοι» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Ευρώπη «θα ξεπεράσει τις δικές της αναταράξεις και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει σαν βασικό της μέσο την ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τεράστια προβλήματα ανέχειας σε όλον τον κόσμο».

Στη σκιά των προ ημερών έντονων αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας για την προφυλάκιση του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο κ. Κύριλλος που απλά ανέφερε το θέμα και δεν πίεσε, χαρακτήρισε «πολύ καλές σχέσεις» των δυο Εκκλησιών, εκτιμώντας ότι οι παραδοσιακές αυτές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

«Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας» είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, ενώ ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τη σημασία της Ορθοδοξίας

Τον κ. Σαμαρά συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψή του, εκτός από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα (συμβολική παρουσία για το πώς θα κινηθεί το κόμμα εάν γίνει κυβέρνηση), ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Μουρούτης, ο βουλευτής κ. Σ. Κεδίκογλου (που προετοίμασε επί πολλές εβδομάδες το ταξίδι λόγω της ιδιότητος του και ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλάδας -Ρωσίας,) και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης.

  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου