Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Μεσαιωνική δίωξη του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου


Η σύλληψη από την αστυνομία της Ελλάδας του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος προκάλεσε τα αισθήματα πολλών χριστιανών στη Ρωσία.

Η Μόσχα εξέφρασε επίσημα ανησυχία για τη δίωξη ενός από τους κληρικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτάθηκε απευθείας στην Αθήνα με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος ο ιερέας.
Ο πάτερ Εφραίμ κατηγορείται για χρηματιστικές σκευωρίες και παράνομες πράξεις με ακίνητη περιουσία. Κατά την εκδοχή της Ανακριτικής Αρχής, στον καιρό τους οι μοναχοί του Αγίου Όρους είχαν μεταβιβάσει στο κράτος μερικά εδάφη με αντάλλαγμα κάποια άλλα.

Αργότερα οι ελληνικές αρχές έκριναν τη συμφωνία άνιση και ότι ως αποτέλεσμα το κράτος έχασε δήθεν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά 32 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πρώην υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης. 
Όμως για άγνωστο λόγο αποφάσισαν να προφυλακίσουν μόνο τον ηγούμενο της μονής. Τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων:
 - Αυτή η υπόθεση προκαλεί πολλά ερωτήματα και μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε ότι πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται κάποιο, ίσως, όχι εντελώς έντιμο πολιτικό παιχνίδι. Βέβαια, θα αιτήσουμε, όπως αλλάξει για τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ το μέτρο τιμωρίας, γιατί το θεωρούμε άδικο και μη ανθρωπιστικό.
Εντελώς πρόσφατα ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου μετέφερε στη Ρωσία το μεγάλο χριστιανικό κειμήλιο – την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου. Στο παρελθόν αιτήσεις για τη μεταφορά στο εξωτερικό αυτού του ιερού κειμηλίου είχαν υποβληθεί και από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως το έφεραν στη Ρωσία. Είναι πολύ πιθανόν ότι ο Εφραίμ μπορούσε να πληρώσει τη νύμφη για τη συμπάθεια του προς τη Ρωσία, θεωρεί ο Πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Σύλλογος φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου» Σεργκέι Ρούντοφ:
 - Οι βασικές αιτίες της σύλληψης είναι δύο. Η πρώτη είναι η παλιά γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτεί από την Ελλάδα να επιβάλει στο Άγιον Όρος τη διακυβέρνησή της, να ανοίξει τα σύνορα της μονής και να καταργήσει τις θεωρήσεις εισόδου για τις επισκέψεις στο έδαφός της
Η δεύτερη αιτία είναι η αύξηση της επιρροής των Ρώσων στο Άγιον Όρος.
Άλλη μιά πολιτική εκδοχή είναι ότι ίσως η κυβέρνηση της Ελλάδας μ΄αυτό τον τρόπο πιέζει την εκκλησία, προκειμένου η τελευταία να μοιραστεί τα χρήματά της και να βοηθήσει τον κρατικό προϋπολογισμό στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Στην Αθήνα αφίχθηκε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Το Ίδρυμα εργάζεται μαζί με τους δικηγόρους του πάτερ Εφραίμ και είναι πρόθυμη να του παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια. Νωρίτερα το Ίδρυμα είχε στείλει χρήματα για να γίνει δυνατή η διευθέτηση του θέματος της απελευθέρωσης του ηγούμενου υπό εγγύηση. Όμως η ελληνική δικαιοσύνη είναι αμείλικτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου