Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σε λίγη ώρα φθάνει στο Εφετείο ο ηγούμενος Εφραίμ


Σε λίγη ώρα αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου που μεταφέρεται οδικώς από το Άγιο Όρος συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης του από Εισαγγελέα Εφετών.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται στο Εφετείο θα συγκεντρωθούν πιστοί για να συμπαρασταθούν στον κατηγορούμενο, καθώς μέσω διαδικτυακών χριστιανικών σελίδων καλούνται «όσοι αγαπούν τον γέροντα» να βρίσκονται εκεί.
Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το Δημόσιο, κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων.

Οι Εφέτες δέχθηκαν την θέση της συναδέλφου τους ανακρίτριας της υπόθεσης των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών», η οποία κρίνοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, τις ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο αλλά και την προσωπικότητα, την ισχύ και τις διασυνδέσεις του θεώρησε πως πρέπει να προφυλακιστεί.
Ο Εφραίμ βαρύνεται με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» και ορίζουν σε περίπτωση καταδίκης ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο μοναχός Αρσένιος, συνεργάτης του Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά την απολογία του.
Η υπόθεση του Βατοπεδίου, για την οποία κατηγορούνται συνολικά 32 πρόσωπα, ξεκίνησε να ερευνάται από την Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά από παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά . Η διερεύνηση της υπόθεσής «κόστισε» τη θέση δύο Εισαγγελέων Εφετών ο οποίοι παραιτήθηκαν από το Σώμα όταν έκριναν πως η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στην Βουλή λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, αλλά δεν έγινε δεκτή η άποψη τους.
Με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικών διώξεων, την ανάκριση ανέλαβε η Εφέτης Ειρήνη Καλού ενώπιον της οποίας απολογήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου η ηγούμενος Εφραίμ μετά από δύο προθεσμίες που είχε λάβει. Η πρώτη, τον Σεπτέμβριο, λόγω αποχής των δικηγόρων και η δεύτερη τον Οκτώβριο εξαιτίας του ταξιδιού του κατηγορούμενου στην Ρωσία για την περιφορά της Αγίας Ζώνης σε πόλεις της χώρας.
Ο Εφραίμ θα οδηγηθεί στο Εφετείο για την εκτέλεση του εντάλματος προσωρινής κράτησης ενώ αναμένεται ότι θα διανυκτερεύσει στην ΓΑΔΑ καθώς πλέον έχουν κλείσει οι φυλακές. Το πρωί εκτός απροόπτου αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές όπου και εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα -Ε- στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και πάντως όχι για σοβαρές πράξεις βίας. Οι συνήγοροι του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.

Πηγή: ΑΠΕ  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου