Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Λειτουργήθηκε ο ναός της αγίας Παρασκευής σε χωριό ερειπωμένο από τα χρόνια της Κατοχής!


Ο ναός της αγίας Παρασκευής λειτουργήθηκε, παραμονή της εορτής, στην παλιά Σαγιάδα Φιλιατών, ένα χωριό, που είναι ερειπωμένο από τα χρόνια της Κατοχής. Μαζεύτηκαν δεκάδες προσκυνητές και μέσα στην εκκλησία με τις φθαρμένες από το χρόνο αγιογραφίες έζησαν κατανυκτικές στιγμές. 
 Το παλιό χωριό, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, κάηκε από τους Γερμανούς το 1943.

Σήμερα μόνο τα ερείπια, τυλιγμένα μέσα στον κισσό που φυτρώνει παντού, θυμίζουν το παρελθόν. Το μονοπάτι «Γρηγόριος Τσόγκας», που συνδέει τη νέα με την παλιά Σαγιάδα έχει το όνομα του πιο ονομαστού τέκνου της Σαγιάδας (αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους και εκλέχθηκε γερουσιαστής στο πλευρό του Ε. Βενιζέλου).

Να σημειωθεί ότι μεγάλες προσπάθειες για την ανάδειξη της παλιάς Σαγιάδας έκανε ο πρώην δήμαρχος της περιοχής Βαγγέλης Μάστορας, ο οποίος έφτιαξε και το δρόμο.
katoci.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου