Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ἰωάννης Τάτσης, Σχεδιάζεται ἡ σύγκλησις «Μεγάλης Συνόδου»

Σχεδιάζεται ἡ σύγκλησις «Μεγάλης Συνόδου» 
 
 
Τοῦ Ἰωάννη Τάτση, Θεολόγου

O Οικουμενικός Πατριάρχης Bαρθολομαίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του amen.gr, μιλώντας στα τέλη του περασμένου Αυγούστου σε προσκυνητές στην Ίμβρο τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ορθοδοξία θα ζήσει, θα κάνει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της, την οποία ετοιμάζει η Πανορθόδοξη Σύνοδος και είμαστε εις το τέλος της προετοιμασίας. Στις αρχές του 2011 θα έχουμε την προτελευταία, πιθανότατα, προπαρασκευαστική επιτροπή στο Πατριαρχικό μας Κέντρο της Γενεύης και θα γίνει αυτό το μεγάλο γεγονός, έχει να γίνει παρόμοιο γεγονός από το έτος 787, από τον 8ο αιώνα έχουμε να κάνουμε Οικουμενική Σύνοδο αυτού του μεγέθους, αυτής της εμβέλειας. Και όλα θα πάνε καλά με τη Χάριν του Θεού και ειδικά για την Ορθοδοξία και τις σχέσεις μας με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες».Με τις παραπάνω δηλώσεις ξεκάθαρα δηλώνεται η πατριαρχική βούληση για άμεση σύγκληση Μεγάλης Συνόδου, η οποία, κατά τη φιλοδοξία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα είναι η Η΄ Οικουμενική Σύνοδος!.....
Ο Πατριάρχης αλλά και όσοι εργάζονται για τη σύγκληση μιας τέτοιας Συνόδου λανθασμένα συνδέουν την οικουμενικότητα και το κύρος της Συνόδου με το πλήθος των Ιεραρχών που θα συμμετάσχουν σε αυτήν. Καμία όμως Σύνοδος δεν συγκαλείται ως Οικουμενική αλλά εκ των υστέρων αναγνωρίζεται η οικουμενικότητά της. Η οικουμενικότητα μιας Συνόδου δεν εξασφαλίζεται παρά μόνο από την ορθοδοξότητα των αποφάσεών της, που ασφαλώς θα πρέπει να αποτελούν συνέχεια της διδασκαλίας των προηγούμενων Οικουμενικών Συνόδων.
Ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το μείζον θέμα για το οποίο θα συγκληθεί μία τέτοια Μεγάλη Σύνοδος. Ως γνωστόν η σύγκληση των Οικουμενικών Συνόδων έγινε με κύριο σκοπό την καταδίκη μεγάλων αιρέσεων και την ξεκάθαρη διατύπωση της Ορθόδοξης Πίστης. Είναι μάλλον απίθανο να προσδοκούμε τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου για την καταδίκη της παναίρεσης του Οικουμενισμού, μοναδικός λόγος για τον οποίο θα μπορούσε κανείς να κρίνει ως αναγκαία τη σύγκληση τέτοιας Συνόδου. Αντίθετα μάλιστα, όπως όλα δείχνουν και όπως και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραδέχεται, μεθοδεύεται επανακαθορισμός των σχέσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις ετερόδοξες ομολογίες.
Όσοι σχεδιάζουν σύγκληση Μεγάλης Συνόδου πρέπει να γνωρίζουν πως οι Σύνοδοι δεν γίνονται ούτε για την ικανοποίηση αρχιερατικών ή πατριαρχικών φιλοδοξιών ούτε πολύ περισσότερο για τη νομιμοποίηση οικουμενιστικών αντιλήψεων και πρακτικών. Την τελευταία λέξη για την αναγνώριση της οικουμενικότητας μιας Συνόδου είχε πάντα και έχει και σήμερα ο πιστός κλήρος και λαός και όχι οι συγκροτούντες τη Σύνοδο Ιεράρχες. Και ασφαλώς ουδείς θα αποδεχθεί τις αποφάσεις μιας Μεγάλης Συνόδου που, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίγει το δρόμο για την «ένωση των εκκλησιών».
 
πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 24/9/2010
 Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου