Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το πρώτο πρόστιμο στην Google από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ


Απρόσμενη τροπή παίρνει η υπόθεση συλλογής δεδομένων από τα οχήματα της Google, στα πλαίσια του "Google Street View".
Το θέμα στο φως το 2010, όταν έγινε αντιληπτό ότι τα αυτοκίνητα εκτός από το να χαρτογραφούν περιοχές, συνέλεγαν και προσωπικά δεδομένα, μέσω των δικτύων ασύρματου ίντερνετ.
Τότε, η Google είχε ζητήσει συγγνώμη και είχε εμφανιστεί "ξαφνιασμένη", νέα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η στάση της δεν ήταν και τόσο καθαρή.
Την Κυριακή, η επιτροπή εμπορίου των ΗΠΑ (FCC), επέβαλε πρόστιμο 25.000 δολαρίων για συλλογή προσωπικών δεδομένων χωρίς άδεια και παρεμπόδιση της έρευνας.

Όπως ανέφερε η FCC, η Google επανειλημμένως αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες για την υπόθεση.
"Παρά το γεγονός ότι η Google είναι πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας, η θέση της ήταν ότι το να ερευνά τα e-mail των εργαζομένων της θα ήταν χρονοβόρος και δύσκολη διαδικασία" ανέφερε η FCC στην έκθεσή της.
Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Google ουσιαστικά παρεμπόδισε την έρευνα, καθώς ένα πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης (αρχιτέκτονας μηχανικός), ο οποίος δεν κατονομάζεται επικαλέστηκε την 5η τροποποίηση ώστε να μη δώσει στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 5η τροποποίηση επικαλούνταν στο παρελθόν μαφιόζοι και το νόημά της είναι ότι έχεις το δικαίωμα να μην πεις κατι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου.
Όταν η FCC, ζήτησε από την Google να κατονομάσει τους υπεύθυνους του προγράμματος, η εταιρεία απάντησε ότι αυτό "δεν θα είχε κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα"!
Εκπρόσωπος της Google σημείωσε από την πλευρά της ότι η εταιρεία "συνεργάστηκε με καλή πίστη, ώστε να απαντήσει στις ερωτήσεις της FCC".
Πάντως, το γεγονός ότι υπάρχει αρκετό μυστήριο σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς της Google και για το αν η συλλογή των στοιχείων ήταν ένα "λάθος", έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Το πρόστιμο και τα συμπεράσματα της FCC, αναμένεται να ρίξουν λάδι στη φωτιά της κριτικής απέναντι στους ιντερνετικούς κολοσσούς.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου