Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Επιστολή προς τον υπ. Υγείας έξι ιατρικών συλλόγων με αφορμή την τεράστια υποκλοπή εκατομμυρίων δεδομένων ασθενών και ιατρών. Ζητούν την παραίτηση κάθε υπευθύνου


Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας  έξι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την έντονη πεποίθηση πως η διαβλητότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αλλά και τους κωδικούς των ίδιων των γιατρών που είναι οι χρήστες του συστήματος.


Ενώ η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας διαβεβαίωναν πως η επίθεση των χάκερς για την έκδοση 1,5 εκατομμυρίων συνταγών  στις 6 και 7 Απριλίου  δεν προκάλεσε παρά μόνο «ηλεκτρονική φόρτωση» στο σύστημα , οι χρήστες των συστήματος διαφωνούν και επισημαίνουν ακριβώς το αντίθετο.

«Η αύξηση του φόρτου εργασίας του συστήματος προκύπτει μόνο μετά από πρόσβαση και εισχώρηση μέσα στο σύστημα του κακόβουλου χρήστη, και την συνεπακόλουθη μετάδοση εφαρμογής εντολών, και ποτέ από θεατές», τονίζουν στην επιστολή τους και προσθέτουν πως
«κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όλα τα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος ήταν εκτεθειμένα και διαθέσιμα στο hacker που είχε την απόλυτη άνεση να υποκλέψει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων αλλά και των χρηστών του συστήματος. 

Η μεταπώληση ενός τέτοιου όγκου πληροφοριών θεωρείται πολύ προσοδοφόρα για τον παραβάτη. Η προσπάθεια μαζικής καταχώρησης συνταγών δεν μας πείθει».

Το συγκεκριμένο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με αυτόν τον απαράδεκτο σχεδιασμό έχει σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας και θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, θέτει σε κίνδυνο τις υπογραφές όλων των ιατρών της χώρας και κυρίως απειλεί το όλο εγχείρημα της “Ηλεκτρονικής Συνταγής”.
Οι υπογράφοντες Ιατρικοί Σύλλογοι επιφυλάσσονται να συνεχίσουν να ασκούν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να διαφυλάξουν ιατρούς και ασφαλισμένους αλλά και να προστατεύσουν το όλο εγχείρημα, τονίζουν οι γιατροί και ζητούν την παραίτηση των δημιουργών του συστήματος.
ygeianews.gr

Βλέπε και Διάτρητο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Κλοπή απόρρητων ιατρικών δεδομένων 900.000 ασθενών και ιατρών. Ιατροί ζητούν την παραίτηση των ηθικών αυτουργών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου