Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Παπά Κύριλλος Καρυώτης. Μέρος Β'. Τελευταῖο. Από την ασκητική και ησυχαστική Αγιορείτικη παράδοση


  Παπά Κύριλλος Καρυώτης. Μέρος Β'

   Άλλες φορές, όταν οι εργάτες έλεγαν κανένα αστείο απρεπές, αυτός τους παρακαλούσε ταπεινά να προσεύχονται και να μη λένε άσχημα λόγια˙ μετά διακριτικά έφευγε. Δεν τους μάλωνε, αλλά προσπαθούσε να τους φέρει σε συναίσθηση με καλό τρόπο διεγείροντας το φιλότιμό τους.
   Ενώ την ημέρα κουραζόταν στις κοπιαστικές εργασίες του κελιού, τη νύχτα άναβε την γκαζόλαμπα και μελετούσε. Από την κούραση τον έπαιρνε ο ύπνος και η μύτη του ήταν σχεδόν πάντα καμένη, γιατί μόλις αποκοιμόταν ακουμπούσε πάνω στη λάμπα, καιγόταν και αμέσως ξυπνούσε. Είχε μεγάλη δίψα για μάθηση. Διάβαζε πολλά πατερικά βιβλία, έδινε την εντύπωση μορφωμένου και, ό, τι και αν τον ρωτούσαν, έδινε κατάλληλες απαντήσεις.
   Η καθαρότητά του, η αρετή και η ευλάβειά του έκαναν το Γέροντά του να τον κάνει διάκονο στις 4-1-1953. Την επόμενη ημέρα έγινε η χειροτονία του εις πρεσβύτερον, σε ηλικία 51 ετών, παρά τη θέλησή του.
  Ως ιερέας ήταν άκακος, αμίαντος, ευλαβέστατος. Λειτουργούσε με ευλάβεια και προσοχή, και διάβαζε πολύ ωραία με κατάνυξη το Ευαγγέλιο. Λειτουργούσε και στο Πρωτάτο, ήταν πρωθιερεύς στη Λιτανεία του Άξιόν Εστι και πήγαινε με προθυμία στις πανηγύρεις των γειτονικών κελιών˙ ήταν πάντοτε σοβαρός. Περιττός λόγος δεν έβγαινε από το στόμα του, ούτε κατέκρινε κανέναν. Ενέπνεε σεβασμό και από τις αρετές του έλαμπε σαν αστέρι εωθινό.
   Για όλα αυτά ήθελαν να τον κάνουν και πνευματικό, αλλά αρνήθηκε λέγοντας: "Επτά Πνευματικούς είδα που βγήκαν άλυωτοι".
   Μέχρι τα γηρατειά του ο παπα-Κύριλλος βίαζε τον εαυτό του στη νηστεία, στην προσευχή και στη νυχτερινή αγρυπνία. Ο υποτακτικός του όμως π. Παύλος τον μάλωνε γιατί αγρυπνούσε, και εκείνος από ταπείνωσε δεν έλεγε τίποτε. Μόνο προσπαθούσε να κάνει κρυφά τον αγώνα του, για να μην ερεθίζει τον π. Παύλο και φωνάζει.
   Εκοιμήθη στις 12-6-1985 σε ηλικία 82 ετών. Απέσπασε το θαυμασμό των πατέρων που τον γνώρισαν. Όλοι ομολογούν ότι ήταν πολύ ενάρετος, ένας από τους ανεπανάληπτους πατέρες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την περιοχή των Καρυών.
   Την ευχή του να έχουμε. Αμήν.


Από την ασκητική και ησυχαστική Αγιορείτικη παράδοση
Εκδόσεις
Ιερόν Ησυχαστήριον
"Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος"
σελ. 184-188

16 Ἰουλίου 2013
Για να διαβάσετε τα υπόλοιπα πατήστε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου