Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Πατρικαί Νουθεσίαι Γέροντος Εφραίμ, προηγουμένου Ι.Μ. Φιλοθέου - «Περί αγάπης»


Πηγή: (Από το βιβλίο ΠΑΤΡΙΚΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΑΙ του Γέροντος Εφραίμ, έκδοση Γ', 1994)
 

 

Περί αγάπης

* Η αγάπη θα σε φυλάξει από όλας τας αμαρτίας.
 * Ψυχή οικτίρμων ομοιώνεται τω Θεώ και μεγάλη παρρησία κέκτηται προς Αυτόν! Είθε ο Θεός να μας δώσει σπλάγχνα συμπαθητικά, δια να εύρωμεν τα θεία σπλάγχνα ανοικτά, πλήρη ελέους, συμπαθείας και αγάπης!
 * Εάν δεν έχωμεν αγάπη δι' έργων ματαίως κοπιάζομεν αγωνιζόμενοι, διότι δέρομεν αέρα και ξεφεύγομεν του σκοπού της σωτηρίας μας... Εάν δεν μας διακρίνει η ανόθευτος αγάπη του Χριστού, εις κενόν τρέχομεν, οπότε αίρεται πάσα ελπίς σωτηρίας.
 * Το να κηρύξωμεν τον θείον λόγον είναι η μικροτέρα αρετή· αλλά το να θυσιασθώμεν δι' Αυτόν είναι η τελεία αγάπη, δηλαδή το να θέσωμεν τας ψυχάς ημών δια την αγάπη του πλησίον.
 * Είναι αδύνατον να φθάσωμεν εις τον λιμένα της αγάπης άνευ μετανοίας.
 * Η ευσπλαχνία του Θεού δεν έχει όρια και ευτυχής ο άνθρωπος εκείνος, που δια της συνέσεως προσήγγισε εις το να αναγνωρίσει την αγάπη του Θεού.
Περί κατακρίσεως
* Όποιος φυλάττει την γλώσσαν του, εκείνος φυλάττει την ψυχή του από μεγάλα αμαρτήματα και πτώσεις.
 * Εις τον κρίνοντα τον πλησίον παραχωρεί ο Θεός και πίπτει, δια να μάθει να συμπαθεί τον ασθενή αδελφόν του.
 * Εάν δικαιολογείτε τας ενεργείας σας και κατακρίνετε τον πλησίον σας αδελφόν, η λύπη και η στενοχωρία δεν θα σας λείψουν ποτέ, ως μισθός της παραβάσεως.
gonia.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου