Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο σκώληξ της ιδιορρυθμίας πειράζει μια ελίτ κληρικών

Ο δαίμων της ιδιορρυθμίας πειράζει μια ελίτ κληρικών. Δεν τους αφήνει να ησυχάσουν.
Σώνει και καλά να επιβάλουν την ιδιορρυθμία τους και στην Εκκλησία.
Με τον τρόπο που προβάλουν το σχολαστικισμό και τη νοησιαρχία τους δείχνουν ότι είναι παντελώς άγευστοι της Ορθόδοξης λατρείας.   Ωστόσο είναι καλό που ξεθαρρεύουν και γίνονται γνωστοί στον κόσμο. Ο κόσμος θα τους δοκιμάσει και πολλοί θα ακολουθήσουν τις καινοτομίες τους με τις οποίες θέλουν να ξεχωρίζουν και να είναι πάνω από τους άλλους. Θα βλάψουν κι αυτοί την Εκκλησία όπως την έβλαψαν και άλλοι πριν από αυτούς. Δεν θα είναι ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι.

Όσο για μας τους απλούς πιστούς αυτό που προέχει δεν είναι οι γνώσεις, δεν πηγαίνουμε στην εκκλησία για να μάθουμε καινούρια πράγματα για το Θεό, όπως στο κατηχητικό σχολείο, αλλά πηγαίνουμε για να συμμετέχουμε στις ιερές τελετουργίες και για να βιώνουμε την παρουσία του Κυρίου Ιησού, της Θεοτόκου, των αγίων αγγέλων και πάντων

των αγίων. Η μετοχή μας στις τελετουργίες αν και επαναλαμβάνονται ουδέποτε μας κουράζει. Το αντίθετο η δύναμή μας ανακαινίζεται όπως το λέει ο Δαβίδ με το στίχο του " ανακαινισθήσεται ως αετού η νεότης σου". Έχουμε πάντοτε το αίσθημα ότι είναι κάθε φορά καινούριες. Πηγαίνουμε κουρασμένοι ή άρρωστοι και φεύγουμε ξεκούραστοι, ανανεωμένοι και υγιείς. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμια σχολαστική γνώση όσο σπουδαία κι αν είναι.
Ρωτήστε και τους ίδιους τους ιδιόρρυθμους κληρικούς πόσο κουραστικές είναι οι ομιλίες, οι διάλογοι, τα συνέδριά τους και θα σας πουν. Στην λατρεία όμως επειδή οι ίδιοι δεν μετέχουν αν δεν βρεθεί κάτι να τους ξεχωρίσει πάνω από τους άλλους, δεν νιώθουν τα βιώματα που οι απλοί και οι ταπεινοί νιώθουμε στη θεία λατρεία και στις ιερές τελετουργίες, γιατί δεν έχουμε την απαντολή να ξεχωρίσουμε για τις γνώσεις μας και για την αναπτυγμένη διάνοιά μας. Μας αρκεί που μετέχουμε στη θεία λατρεία κι αν δε φαινόμαστε ακόμα καλύτερα.

Αυτό το απλό πράγμα ανώτεροι κληρικοί με σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια, με βιβλία και περγαμηνές και με συμμετοχές σε διεθνείς διαλόγους και συνέδρια δεν μπορούν να το βιώσουν. Τους ενδιαφέρει περισσότερο η γνώση, την οποία υπερτιμούν για να είναι ανώτεροι από τους άλλους με αποτέλεσμα να είναι άγευστοι του βιώματος του ορθόδοξου λαού. Αποξενώθηκαν από την Ορθοδοξία η οποία είναι κατ΄ εξοχήν εμπειρική.

Κρίμα γιατί έχασαν μαζί με την αρετή της διάκρισης και το σεβασμό στα βιώματα του ορθόδοξου λαού, τον οποίο επιχειρούν εις μάτην να τον κάνουν όμοιο με αυτούς. Ο λαός μας διατηρεί το αισθητήριό του γιατί δεν το αλλοίωσε η επιρροή της δυτικής νοησιαρχίας. Για τον απλό ορθόδοξο εκείνο που προέχει δεν είναι πόσα γνωρίζει κανείς αλλά πώς χρησιμοποιεί τα όσα γνωρίζει, με διάκριση και σεβασμό ή δίχως διάκριση σύμφωνα με την ιδιορρυθμία του ο καθένας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου