Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παρέμβαση Ιεράς Συνόδου για την αποκαθύώση των θρησκευτικών συμβόλων

Η Εκκλησία θα στείλει εκπρόσωπο στη δίκη για τα θρησκευτικά σύμβολα στις δικαστικές αίθουσες. Η υπόθεση κρίνεται στο ΣτΕ έπειτα από κίνηση τριών δικηγόρων.


«Δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι μειονότητες, αλλά και οι πλειονότητες», έχει δηλώσει για τις εικόνες στις δικαστικές αίθουσες και το αίτημα για την απομάκρυνσή τους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


Κατά της απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους τάχθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η ΔΙΣ γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να στείλει εκπρόσωπό της στην ένδικη διαδικασία σχετικά με την παρουσία χριστιανικών συμβόλων στις αίθουσες των Δικαστηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009, όταν τρεις δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ζητώντας να αφαιρεθούν όλες οι εικόνες και τα σύμβολα από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από το εφετείο.


Πριν από λίγες ημέρες, οι τρεις δικηγόροι επανήλθαν προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το επιχείρημα ότι η ανάρτηση των συμβόλων αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Παρέμβαση Ιεράς Συνόδου
Η ΔΙΣ αποφάσισε πέραν της παρέμβασής της στην ένδικη διαδικασία «να μελετήσει το θέμα ευρύτερα για να παρουσιασθούν η θεολογική αξία των θρησκευτικών συμβόλων που νοηματοδοτούν τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και την αξία της ετερότητος».

Είναι η πρώτη φορά που η ΔΙΣ παίρνει θέση για το ζήτημα. Τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή την αρχική προσφυγή των δικηγόρων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αντιδράσει έντονα, κάνοντας σε δηλώσεις του λόγο για «φαιδρότητες» και λέγοντας ότι «δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι μειονότητες αλλά και οι πλειονότητες».

Αντίθετη θέση έχει εκφράσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο οποίος σε συνέντευξή του είχε σημειώσει ότι «η εκκλησία δεν μένει σε επίπεδο συμβόλων».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ / ΕΘΝΟΣ 16/04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου