Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προς όσους αντιδρούν για την επίσκεψη του Πάπα : «όποιος ιερέας κάνει κάποια «απρέπεια» «θα τιμωρηθεί αμείλικτα».

Σαφές μήνυμα σε όλους όσοι αντιδρούν για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρου, στις 4 Ιουνίου, έστειλε χθες από την Κωνσταντινούπολη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Σε σχετική ερώτηση του Amen.gr για τις φωνές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο παπικό ταξίδι ο Κύπρου Χρυσόστομος τις χαρακτήρισε «παραφωνίες» και προειδοποίησε πως όποιος ιερέας κάνει κάποια «απρέπεια» τότε «θα τιμωρηθεί αμείλικτα».

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως «δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανένα» και υπενθυμίζει πως όλα τα μέλη της Εκκλησίας οφείλουν να κάνουν υπακοή.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών της μεγαλονήσου απαντά ότι όπως έζησαν αρμονικά τους προηγούμενους αιώνες, «μπορούν να ξαναζήσουν ευτυχισμένα»

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

- Νίκος Παπαχρήστου: Μακαριώτατε, σύντομα θα υποδεχθείτε στην Κύπρο στον Πάπα της Ρώμης. Υπάρχουν όμως και φωνές που διαφωνούν. Έχουν αντίθετη άποψη…

  - Aρχιεπ. Κύπρου: Οι φωνές αυτές… εγώ τις χαρακτηρίζω ως παραφωνίες. Είναι παραφωνίες δεν είναι φωνές. Είναι οι έχοντες ζήλον ου κατ’ επίγνωσην και τις περισσότερες φορές το κάνουν για να κάνουν επίδειξην, για να κάνουν λαϊκισμόν και όχι γιατί πιστεύουν κάτι τέτοιο.

Ούτε έρχονται σε διάλογο μαζί μας, ούτε θέλουν να ακούσουν…είναι άνθρωποι «ου με πείσεις καν με πείσεις». Και αφού είναι αδιόρθωτοι δε νομίζω ότι έχουμε καιρό να χάνουμε ή να σπαταλούμε κύτταρα της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου μας.
Εκείνο που έχω πει είναι ότι εκεί (σ.σ. εννοεί στην Κύπρο) υπάρχει Εκκλησία και όλα τα μέλη της οφείλουν να υπακούν στην επίσημη Εκκλησία. Εάν παρ’ ελπίδα οποιοσδήποτε ιερεύς κάνει οποιανδήποτε ασχήμια θα τιμωρηθεί αμείλικτα. Δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανένα. Και αν είναι μοναχός της επισήμου Εκκλησίας, να φύγει να πάει να κάνει Εκκλησία δική του. Δεν μπορεί να είναι μέσα στην Εκκλησία. Εκεί θέλουμε και ησυχία και ό,τι αποφασίσει το Κράτος και η επίσημη Εκκλησία οφείλουν να συμμορφώνονται. Όποιου δεν αρέσει να πάει να κάνει εκκλησία δική του. Δεν μπορεί να είναι μέλος της Εκκλησίας και να μην ακούει την εκκλησιαστική Αρχή. Πάνω σε αυτό θα είναι πολύ αυστηρός γιατί ή έχουμε Εκκλησία ή δεν έχουμε.

  - Ν.Παπαχρήστου: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την επίσκεψη;

  -Αρχιεπ.Κύπρου: Ο Πάπας εάν θελήσει μπορεί να κάνει πολλά και να βοηθήσει. Έχει τα μέσα και εγώ για μια ακόμη φορά όταν θα έρθει με το καλό στην Κύπρο, όπως του είχα πει παλιά, θα του επαναλάβω την θέση μου ότι πρέπει να απευθυνθεί στους ευρωπαίους ηγέτες και να τους πει ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί πάνω σε αρχές και αξίες. Δεν μπορεί να βλέπει την Τουρκία συμφεροντολογικά και ως μεγάλην αγορά. Αυτό θα του το ξεκαθαρίσω.

Και πιστεύω ότι και η Τουρκία αν πραγματικά θέλει το καλώς νοούμενο συμφέρον των τουρκοκυπρίων και αν θέλει αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι εις την γην των πατέρων τους δεν έχει παρά να συνεργαστεί μαζί μας γιατί όλοι μας θέλουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κυπριακού λαού ή λέγονται Έλληνες,ή Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι ή ο οποιοσδήποτε. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά για να ζήσει ο λαός μας ευτυχισμένος εις την γην των πατέρων του.

  -Νίκος Μαγγίνας: Για την ειρηνική συνύπαρξη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων ποιες είναι οι προοπτικές;

  - Αρχιεπ. Κύπρου: Ο λαός μας νομίζω ότι συνυπάρχει ειρηνικά και το απέδειξεν τούτο όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα. Έρχονται οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές για να δουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και γίνονται δεκτοί με πολύ χαρά από τους δικούς μας. Πηγαίνουν οι δικοί μας στον βορρά, στις υπό κατοχή περιοχές της πατρίδας μας και οι Τουρκοκύπριοι τους λένε είναι τα σπίτια σας, οι περιουσίες σας, ελάτε να φάμε, να πιούμε, να κουβεντιάσουμε, να χαρούμε, να γελάσουμε… Μόνον οι έποικοι είναι εκείνοι που λένε «Όχι είναι δικά μας, δεν είναι δικά σας να φύγετε».

Οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι όπως έζησαν επί αιώνες ειρηνικά και ευτυχισμένα μπορούν να ξαναζήσουν ευτυχισμένα. Το πιστεύω αυτό. Δεν χρειάζονται αυτές οι προσεγγίσεις δήθεν να συμφιλιωθούν οι δύο λαοί . Είναι συμφιλιωμένοι. ‘Έσπασαν καμία μύτη όσοι τουρκοκύπριοι ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές; Καμία. Έσπασεν ελληνοκυπρίου που πήγε στα Κατεχόμενα; Καμία. Που βλέπει κανείς ότι δεν συμφωνούμε ή ότι δεν θέλει ο ένας τον άλλο;

«Αmen.gr»  των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα

Ακτίνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου