Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ζέν για μικρά παιδιά;


Αθλητικός σύλλογος πολεμικών τεχνών, σε προάστιο των Αθηνών, προτείνει στους γονείς ως ιδανική μέθοδο για «απόκτη­ση αυτοπειθαρχίας, αυτοσεβασμού και εμπιστοσύνης» των μικρών παιδιών τους, την άσκηση στην Ασιατικής προελεύσεως αυτοάμυνα Κούνγκ Φού, με βάση την πρα­κτική Ζεν.
Ο εν λόγω σύλλογος, στα διαφημιστι­κά έντυπα του, προβάλλει την «πολυετή ενασχόληση με παιδιά νεαρής ηλικίας των άρτια εκπαιδευμένων δασκάλων του», το­νίζοντας μάλιστα την «συνεχή ενημέρωσή τους» επάνω στο θέμα αυτό.
Αλλά, ας αναφερθούμε συνοπτικά στο Ζεν για ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του αείμνηστου π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, το Ζεν είναι μέρος της Βουδιστικής διδα­σκαλίας και εμφανίστηκε στη Δύση τον 19ο αιώνα.
Σύμφωνα με την πρακτική του εφαρμογή, ο ασκούμενος προκειμένου να φθάσει στο «φωτισμό», καλείται να ξεχά­σει ο,τιδήποτε γνωρίζει μέχρι τη στιγμή εκείνη θεωρώντας το ως μη πραγματικό και να το αποκηρύξει ως ψευδαίσθηση -διότι αυτό αποτελεί δήθεν εμπόδιο στην ένωσή του με την συμπαντική απρόσωπη δύναμη που κατά την Βουδιστική διδασκα­λία ταυτίζεται με το θείο-, στη συνέχεια δε, καλείται να «ενωθεί» με «αυτό» όπως «μια σταγόνα πέφτοντας μέσα στον ωκεανό, ενώνεται με αυτόν».

Η άρνηση σε κάθε «προσκόλληση» -μέ­χρι και ακρότητες του τύπου «Αφάνισε οιο­δήποτε εμπόδιο με οιονδήποτε τρόπο, ακόμη και αν πρόκειται να διαπράξεις φόνο»- σύμ­φωνα με επώνυμο δάσκαλο του Ζεν τα λέει όλα.
Έπειτα από αυτά, ανησυχούμε βαθύ­τατα για τη προβολή της βουδιστικής με­θόδου Ζεν -την οποία ο εν λόγω σύλλογος επικαλείται ως ιδανική «για παιδιά με μα­θησιακές δυσκολίες, ή προβλήματα συμπε­ριφοράς»- και για την ευκολία με την οποία διαφημίζεται η επικίνδυνη αυτή πρακτική η οποία μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε ανεπανόρθωτες βλάβες· πόσο μάλλον, όταν οι «προσφορές» αυτές έχουν σα στόχο τα παιδιά μας.

Είναι εμφανές ότι η άγνοια κάποιων γονέων ως προς τις προσφορές αυτές, τους καθιστούν ευάλωτους ειδικά έφ' όσον οι γονείς αυτοί αναζητούν λύσεις στα προ­βλήματα των παιδιών τους.
Θα πρέπει να είμαστε άκρως προσεκτι­κοί σε κάθε προσφορά που παρουσιάζεται σα μέθοδος γυμναστικής ή ψυχοσωματικής βελτίωσης -είτε πρόκειται για ασκήσεις γιόγκα ή πολεμικές τέχνες-, ειδικά όταν ασκούνται σε βάρος των εύπλαστων παι­δικών ψυχών, καθώς οι μέθοδοι αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανατολική θρησκευτικότητα και είναι επικίνδυνες για την ψυχοσωματική υγεία του άνθρωπου. 


Από το περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011, ΤΕΥΧΟΣ 64)
15  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου