Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση για την "Κάρτα Πολίτη"


Υπάρχει ήδη μια πολύ σημαντική εμπειρία του κοινού από το τι σημαίνει ηλεκτρονική διαβούλευση ὀταν στο θέμα του λαθρονόμου, (ελληνοποίησης με συνοπτικές διαδικασίες των πάντων) εξαφανιζόντουσαν σχόλια αντιρρησιών του συγκεκριμένου νόμου.
Αν και με χιλιάδες διαγραφές των μη «οικείων»,ακόμη και έτσι τερμάτισαν νωρίτερα την συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαβούλευση φοβούμενοι τα άπειρα αρνητικά σχόλια.

Δυστυχώς αφού δεν μετέχουν σ΄αυτήν την διαβούλευση και στις επιτροπές θεσμικοί παράγοντες όπως η Εκκλησία της Ελλάδος που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ορθόδοξου ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα άλλο από ειλημμένες αποφάσεις καλομαγειρεμένες και έτοιμες για το τελικό σερβίρισμα της ολικής απώλειας της ανθρώπινης ελευθερίας μας.

 Η είδηση από ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 22/11
____________________

Ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της «Κάρτας Πολίτη», δηλαδή το ψηφιακό μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση, όπως αναφέρει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Η διαβούλευση, για τα οφέλη της «Κάρτας Πολίτη», που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, αφορά τεχνικά θέματα για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, όπως επίσης η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών, η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών, τις τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίησή της.

Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική
διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος.

Ο κ. Ραγκούσης, σε σημείωμά του, αναφέρει ότι τα ΚΕΠ που θεσμοθετήθηκαν πριν αρκετά χρόνια απλοποίησαν και επιτάχυναν σε σημαντικό βαθμό τις συναλλαγές του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση, αλλά δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν χρόνιες παθογένειες. «Η ταλαιπωρία της αναζήτησης δικαιολογητικών, η καθυστέρηση απόκρισης σε αιτήματα του πολίτη, αν και μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ οι κάτοικοι απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας μας συνεχίζουν να βιώνουν τη δυσκολία προσπέλασης κάποιων υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ παράλληλα, φαινόμενα πλαστοπροσωπίας (όπως η κλοπή ταυτότητας, η χρήση ταυτότητας ή στοιχείων ταυτότητας τρίτων προσώπων) παρατηρούνται όλο και πιο συχνά, κυρίως στην οικονομική ζωή», επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών.
Προσθέτει δε ότι «η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για τη ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετά-ΚΕΠ εποχή, για τη μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση. Η καθιέρωση της Κάρτας θα διευκολύνει την ευρύτατη ανάπτυξη υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για κάθε πολίτη της χώρας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη-δημότη, τον πολίτη-ασφαλισμένο, τον πολίτη-φορολογούμενο, τον πολίτη-αγρότη, τον πολίτη-φοιτητή κ.λπ.»
Ο κ. Ραγκούσης, αναγνωρίζοντας τις «επιφυλάξεις και ευαισθησίες» που ήδη έχουν εκφραστεί από πολίτες και φορείς σημειώνει με νόημα ότι «γνώμονας μας στο σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη είναι η απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών».
Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη Η Κάρτα Πολίτη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.
Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα. Επίσης, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.
Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τεχνικά Χαρακτηριστικά Σύμφωνα με το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κάρτα Πολίτη θα έχει τη μορφή και τις διαστάσεις καρτών που χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινότητά μας, όπως η κάρτα ανάληψης μετρητών, ενώ στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του.
Η Κάρτα Πολίτη θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση ή ιδιωτικούς φορείς.
Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα και η χρήση της θα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τέλος, επισημαίνεται, με αφορμή τις «εσφαλμένες εντυπώσεις» που έχουν παρατηρηθεί, δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις του υπουργείου να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία. Χ.Αναγνωστάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου