Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δεύτερη Έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Βοηθός επίσκοπος Νικαίας ο Κερνίτσης - Χριστιανουπόλεως Προκόπιος

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010, στη δεύτερη Έκτακτη Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονυσίου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου και Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Συνεχίσθηκε σήμερα η συζήτηση για τον Κανονισμό «Κωδικοποίησις και συμπλήρωσις διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.)», ο οποίος ψηφίσθηκε χτες κατ’ αρχήν και άρχισε η κατ’ άρθρον ψήφισή του. Κατά τη σημερινή Συνεδρία διεξήχθη ευρύτατη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν πολλοί Αρχιερείς και τέλος ψηφίσθηκε ο
υπόλοιπος Κανονισμός κατ’ άρθρον και στο σύνολό του, με τις αναγκαίες διορθώσεις και προσθήκες.

Μετά την ψήφιση του ανωτέρω Κανονισμού ψηφίσθηκε η κατ’ αρχήν εξέταση του Κανονισμού : «Περί συμπληρώσεως του υπ' αριθμ. 165/2005 Κανονισμού προς σύστασιν οργανικών θέσεων παρά τη Διευθύνσει Ναοδομίας της Ε.Κ.Υ.Ο.», και εν συνεχεία ψηφίσθηκε ο Κανονισμός κατ’ άρθρον και στο σύνολό του, με τις τις αναγκαίες διορθώσεις και προσθήκες.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ανέγνωσε την Εισήγησή του σχετικά με την ψήφιση του Κανονισμού : «Περί αναθέσεως και εκτελέσεως Εκκλησιαστικών Έργων».
Κατόπιν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συζήτησε και ενέκρινε Κανονισμούς των Ιερών Μητροπόλεων.

Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επικύρωσε την από 18 Ιουνίου 2010 Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την αποδοχή της υποβληθείσης, δια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, παραιτήσεως του Θεοφιλεστάτου Επικόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου από της θέσεως βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Στην διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπέβαλε αίτημα στο Σώμα της Ιεραρχίας, ζητώντας θέση Βοηθού Επισκόπου, σύμφωνα με τον Νόμο 1951/1991. Διεξήχθη ψηφοφορία, και με ψήφους 41 υπέρ, εδόθη η θέση του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χριστιανουπόλεως.
Επί συνόλου 51 ψηφισάντων έλαβαν :
1. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος ψήφους 38,
2.Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παναγόπουλος ψήφον 1,
3.Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Δημητριάδης ψήφον 0.

Εὑρέθησαν και 8 λευκές και 4 άκυρες ψήφοι.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χριστιανουπόλεως, εκλέγεται ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος.
Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

ecclesia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου