Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Αντιδρούν οι Βορειοηπειρώτες στην κατάργηση της εθνικότητας από τις ληξιαρχικές πράξεις της Αλβανίας


Aνάστατη είναι η ελληνική μειονότητα  στην Αλβανία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία καταργεί πλήρως τον όρο «εθνικότητα» από τις ληξιαρχικές πράξεις, επικαλούμενο την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, οι διατάξεις του ληξιαρχικού νόμου του 2009 έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 20 και 35 του Συντάγματος της χώρας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 20 αναφέρει ότι «τα άτομα που ανήκουν στις εθνικές μειονότηες δικαιούνται να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς να εμποδιστούν, ούτε να υποχρεωθούν την εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητά τους». Το άρθρο 35 αναφέρεται στην υποχρέωση για προστασία των προσωπικών δεδομένων.


Στην ουσία η απόφαση αυτή καταργεί της εθνικότητες στην Αλβανία. Στα έγγραφα δεν θα αναγράφεται αλβανική, ελληνική ή όποια άλλη εθνική καταγωγή και άρα καμία ομάδα ατόμων δεν θα μπορεί να αποδείξει ή να διεκδικήσει αναγνώριση εθνικής μειονότητας.

Η αντίδραση πολιτικών φορέων και παραγόντων από την εθνική ελληνική μειονότητα ήταν άμεση, τονίζοντας ότι «στην Αλβανία παραμένει ρευστή η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων λόγω της έντονης εθνικιστικής "οπισθοφυλακής" που ανοιχτά αρνείται την ύπαρξη άλλων εθνικών ομάδων στοχεύοντας στην καθιέρωση ενός καθαρά ομογενούς κράτους».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου