Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εις οσμήν Δυσωδίας, παραίτηση σοκ οικονομικών εισαγγελέων με καταγγελίες για «παρεμβάσεις και πιέσεις από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα»!


Εις οσμήν Δυσωδίας

Στην επιστολή παραίτησης κάνουν λόγο για πιέσεις από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα

Παραίτηση βόμβα, έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Με την επιστολή τους καταγγέλλουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους αλλά και παρεμβάσεις εκφραστών οργανωμένων συμφερόντων του οικονομικού εγκλήματος.
Αφορμή για την παραίτησή τους ήταν σχέδιο νόμου που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Εισαγγελία με το οποίο καταργείται ουσιαστικά το σημερινό Τμήμα και η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος ανατίθεται σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


Η επιστολή προωθήθηκε μέσου του προϊσταμένους τους αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε.

«Δεν δεχόμαστε», τονίζουν στην επιστολή που αποκαλύπτει το «Βήμα», «να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ΄ υπαγόρευση», όπως επίσης «και άλλοθι και θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποδεχθήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε την ανοχή των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Μας κοινοποιήθηκε σχέδιο νόμου όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία με την οποία επιχειρείται η αντικατάσταση και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Οι δύο εισαγγελείς επισημαίνουν ακόμη στην επιστολή τους ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους «παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι οικονομικού εγκλήματος».

Οι υποθέσεις που χειρίζονταν


Στα χέρια των δύο εισαγγελέων βρίσκονταν δεκάδες σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων:

- των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

- των ύποπτων δανειοδοτήσεων από τράπεζες των δύο κομμάτων εξουσίας, ΝΔ και ΠαΣοΚ


- του σκανδάλου των υποβρυχίων


- τις καταγγελίες για καθυστερήσεις στην επιβολή προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων


- τις καταγγελίες για λάδωμα εφοριακών


- του φακέλου των CDS και των υπεράκτιων εταιρειών που κρύβονταν πίσω από αυτά


- τις καταγγελίες για μαγείρεμα του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα την επιβολή μέτρων λιτότητας μέσω του μνημονίου.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου