Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Kύπρος: Ανήσυχος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για την κατάσταση στη Συρία


Ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία εξέφρασε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, λόγω και του μεγάλου αριθμού Χριστιανών που ζουν στη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι "εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις".

Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, του οποίου η Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να γίνει τον Νοέμβριο στην Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε λόγο για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Ο δε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι στη Μέση Ανατολή διαδραματίζονται πολλές εξελίξεις, κοινωνικές και πολιτικές και ο ρόλος των Εκκλησιών είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο στον εκκλησιαστικό τομέα αλλά και στο κοινωνικό και πολιτικό. Είπε ακόμη ότι οι Χριστιανοί διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, γιατί η παρουσία τους εκεί, συμβάλλει στην εκτόνωση του θρησκευτικού φανατισμού, στη συνδιαλλαγή, τη συνύπαρξη και στην αλληλοαποδοχή των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων και οντοτήτων, δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί ένα ψηφιδωτό θρησκειών και ομολογιών.



Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τις δράσεις που μπορούν να λάβουν οι Εκκλησίες για την επιβίωση των Χριστιανών,τονίζοντας ότι η Χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή είναι απαραίτητη και αυτό φαίνεται από τα γεγονός ότι οι πολιτικές αρχές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επί του ιδίου θέματος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι προ πολλού είχαν γίνει σκέψεις για το θέμα της επιβίωσης των Χριστιανών στην περιοχή, λόγω και των εξελίξεων και αντηλλάγησαν επ' αυτού απόψεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δοθεί η ευκαιρία περαιτέρω συζήτησης στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταβαίνει για συνάντηση την 1η Σεπτεμβρίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Α. Βικέτου omogeneia.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου