Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, «αγιοποίησε» τον Μέγα Αλέξανδρο.


Οι… Κομιτατζήδες ψάχνουν τον… Άγιό τους

Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, «αγιοποίησε» τον Μέγα Αλέξανδρο. Και εμφανίστηκαν και οι πρώτες εικόνες του νέου «αγίου». Ε, αφού έδωσε την άδειά του ο «αρχιεπίσκοπος» Οχρίδας! Προσέξτε: στον τρούλο ναού στο Στιπ, έχει αγιογραφηθεί η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου οι επισκέπτες διαβάζουν «Άγιος Αλέξανδρος ο Μακεδόνας»!

Δε νομίζω ότι όλα αυτά, αξίζει να τα σχολιάσουμε από θεολογικής σκοπιάς… Πρόκειται άλλωστε περί φαρσοκωμωδίας. Και αν δεν μας προσέβαλαν όλους εμάς τους Έλληνες τόσο βάναυσα, θα γελούσαμε με την καρδιά μας για πολύ καιρό με τους τους γείτονές μας, που τελούν υπό πλήρη σύγχυση.
Μιλάμε για πολύ γελοίες αλλά συνάμα και αφόρητα κιτς πολιτικές επιλογές! Όλοι αυτοί οι πρώην σύντροφοι-νυν σοβινιστές, που απαρνήθηκαν τον διεθνισμό ελκυόμενοι από τα θέλγητρα του νεοταξίτικου και καθ’ όλα δήθεν εθνικισμού, δεν έχουν καμία απολύτως αντίληψη περί ευρωπαϊκής αισθητικής!

Μερικές δεκαετίες κομμουνισμού και όλα πήγαν κατά διαβόλου. Και λέω παραπάνω δήθεν, γιατί ο εθνικισμός είναι τρόπος ζωής, με διαδρομή και ιστορία, παράδοση, αγώνες, σύμβολα, πολιτισμικά χαρακτηριστικά και όχι σημαία ευκαιρίας για τον κάθε εξωμότη Γκρούιο και τους συν αυτόν νεόκοπους συνωμότες της πλάκας με τις αμερικανικές πλάτες…
Θυμήθηκα πάντως ακούγοντας όλα αυτά, ένα ταξίδι μου στην Πρίστινα, προ ετών, με τα κακέκτυπα του Αγάλματος της Ελευθερίας παντού αλλά και τις Λεωφόρους Μπιλ Κλίντον να κυριαρχούν σε ένα μίζερο και άθλιο τοπίο με ασοβάντιστα σπίτια, έξω από τα οποία ράθυμοι τύποι κάπνιζαν ναργιλέδες.
Είναι προφανές ότι οι σκοπιανοί, δεν διαφέρουν διόλου από τους Αλβανούς, τους οποίους κατά τα άλλα μισούν τόσο πολύ. Είναι εξίσου απολίτιστοι, εξίσου οπορτουνιστές, εξίσου θρασύδειλοι, εξίσου περιθωριακοί, εξίσου κακοποιοί. Και δεν χάνουν ευκαιρία να το επιδεικνύουν. Έχουν και οι Βούλγαροι πολλά να τους καταλογίσουν τώρα τελευταία.

Δεν έχουν τίποτα, είναι για λύπηση
Τελικά, είναι μεγάλο πρόβλημα για μια χώρα ή «χώρα» (γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με γεωπολιτικό «παράγωγο») να μην έχει ιστορία και πολιτισμό και το μόνο που έχει να επιδείξει να είναι οι αγριότητες κάποιων κομιτατζήδων στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό είναι κάτι που δεν κρύβεται, που δεν παύει να αναδύεται.
Αν κάποιος περπατήσει στους δρόμους των Σκοπίων αλλά και των άλλων πόλεων της γειτονικής μας «χώρας», θα το οσμιστεί. Θα το δει στα βλέμματα των ανθρώπων, στη συμπεριφορά και στο ντύσιμό τους, στην αρχιτεκτονική τους, παντού. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από το (έστω ύστερο) «σοσιαλιστικό» & ορθολογιστικό στοιχείο παντού.
Τι τόπος, αναλογίζονται οι επισκέπτες των Σκοπίων. Η φτώχεια και η μιζέρια είναι εκεί παντού, με την εγκληματικότητα και τη διαφθορά να κυριαρχούν, αλλά τα αγάλματα του Μεγάλου Αλέξανδρου, χορηγία της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της παγκόσμιας διακυβέρνησης, να πολλαπλασιάζονται.
Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για ανάπτυξη και ενίσχυση των υποδομών, αλλά για τη δημιουργία μιας τεχνητής εθνικής «ταυτότητας», διατίθενται κονδύλια. Άλλωστε, ο φίλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και ολετήρας της Ελλάδας, Τζορτζ Σόρος, ήταν, είναι και θα είναι πάντα «κοντά» στα Σκόπια και σε ο,τιδήποτε ανθελληνικό.

Τα λάθη…
Το 2001, η Ελλάδα συνέδραμε παντοιοτρόπως τους σλάβους των Σκοπίων, όταν αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εξέγερση των Αλβανών (και τους κατάσφαξαν, υπενθυμίζουμε τη σφαγή στο Λούμποτεν).
Σίγουρα ήταν κακή επιλογή. Αν η Ελλάδα παρενέβαινε τότε στην αντίθετη κατεύθυνση και έδειχνε τα δόντια της, κάποιοι πρώην κομμουνιστές και πρώην «ξυπόλυτοι», ίσως να επιδείκνυαν σήμερα μεγαλύτερο σεβασμό και να είχαν σταματήσει τις απόπειρες οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας. Αλλά, ποιος θα έκανε εκεί «παιχνίδι», ο Σημίτης; Αυτά δεν έγιναν (και δεν γίνονται) και την πληρώσαμε…


Νίκου Χιδίρογλου   elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου