Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η NSA υποκλέπτει εκατομμύρια ηλεκτρονικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών παγκοσμίως


Η NSA υποκλέπτει εκατομμύρια ηλεκτρονικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών

Παρακολουθούνται και καταχωρούνται ηλεκτρονικές διευθύνσεις ατόμων εντός και εκτός των ΗΠΑ
Όπως αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Washington Post», εκατοντάδες εκατομμύρια καταλόγους από τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και τους λογαριασμούς ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων πολλών Αμερικανών, καταρτίζονται από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA).

Το πρόγραμμα υποκλέπτει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των χρηστών και τις διευθύνσεις της λίστας επαφών τους από τους λογαριασμούς ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων καθώς τα δεδομένα αυτά κινούνται μέσω διαφόρων εξυπηρετητών (servers) σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και επικαλείται ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της NSA.
Μόνο μέσα σε μία ημέρα του 2012, η NSA υπέκλεψε 444.743 καταλόγους επαφών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από λογαριασμούς στο Yahoo!, 82.857 από λογαριασμούς στο Facebook, 33.697 από λογαριασμούς στο Gmail, και 22.881 από άλλους πάροχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., σύμφωνα με ένα έγγραφο της NSA το οποίο επικαλέστηκε η αμερικανική εφημερίδα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ανάλυση αυτών των δεδομένων επιτρέπει στην NSA να εντοπίζει συσχετίσεις ανάμεσα σε πρόσωπα καθώς και γεωγραφικές συσχετίσεις μεταξύ των ξένων στόχων παρακολούθησης.
Η υποκλοπή των δεδομένων πραγματοποιείται εκτός αμερικανικού εδάφους, αλλά περιλαμβάνει και τις ηλεκτρονικές επαφές πολλών Αμερικανών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής Εθνικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Πληροφοριών, η οποία επιβλέπει το έργο της NSA, δήλωσε ότι η Υπηρεσία επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την παρακολούθηση ξένων στόχων κατασκοπίας.
«Δεν ενδιαφερόμαστε για τα προσωπικά δεδομένα απλών Αμερικανών», είπε στην Post.

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με το εύρος και τις μεθόδους της NSA, περιλαμβανομένης της παρακολούθησης τεράστιου όγκου αρχείων από το Διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, έχουν ενοχλήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ από τη Γερμανία ως τη Βραζιλία, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επικριτές του προδότη.
Ο 30χρονος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μυστική τοποθεσία στη Ρωσία, πέραν της δικαιοδοσίας των αμερικανικών αρχών που τον καταζητούν με την κατηγορία της κατασκοπίας επειδή έδωσε λεπτομέρειες για τα μυστικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα μέσα ενημέρωσης.

Ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ τον Μάιο και αργότερα, πιεζόμενος από την Κίνα, μετέβη στη Μόσχα, όπου του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο για έναν χρόνο.

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/595405/i-nsa-upokleptei-ekatommuria-ilektronika-dedomena/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου