Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η Παναγία Οδηγήτρια από την Σαλαμίνα στην Λαμία. (Φωτογραφικό υλικό)


Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας από την Σαλαμίνα υποδέχθηκε η πόλη της Λαμίας την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου το απόγευμα. Την Εικόνα συνόδευαν 250 περίπου πιστοί από την Σαλαμίνα με επικεφαλής τον ευσεβή Αναγνώστη κ. Νικόλαο Νάνο.
Η υποδοχή της Αγίας Εικόνος της Παναγίας έγινε στα προπύλαια του Ιερού Ναού του πολιούχου Ευαγγελιστού Λουκά της πόλεώς μας από τον Σε­βα­σμιώ­τα­το Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Σαλαμίνα, τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Λαμίας.
Εν συνεχεία εναποτέθηκε στο κέντρο του Ιερού Ναού, όπου τελέσθηκε δέηση και εψάλλει το Απολυτίκιο που συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας για την παρούσα περίσταση και έχει ως εξής:

Θεῖον δώρημα Σαλαμινίων,
Ὁδηγήτρια ἡ Θεοτόκος,
τῶ Ναῶ Σου πολιοῦχε προσάγεται,
πλουσίαν χάριν καί ρῶσιν παρέχουσα
τοῖς προσκυνοῦσιν Αὐτῆς θεῖον ἐκτύπωμα.
Ὦ Πανύμνητε σύν τῶ Λουκᾶ ἐκτενῶς ἱκέτευε
δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

Ακολούθως ο κ. Νικόλαος Νάνος επικεφαλής της Ιεράς αποδημίας και πρωτεργάτης της δωρεάς της Ιεράς Εικόνος στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την λαμπρή υποδοχή και αναφέρθηκε στην προτροπή του πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος του είπε να κατασκευάσει 24 αντίγραφα της Εικόνος, όσοι είναι και οι οίκοι των Χαιρετισμών της Θεοτόκου και να τις προσφέρει όπου η Παναγία του φανερώσει.
Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Νάνο, ο οποίος επέλεξε να προσφέρει και δεύτερη Εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μητρόπολή μας, μετά την προσφορά της Ιεράς Εικόνος της «Παναγίας της Κόλαινας» πριν ένα χρόνο στην Ιερά Μονή Δαμάστας, η οποία θα  παραμείνει εσαεί στον Ιερό Ναό του πολιούχου και κατά την υπόσχεση του Σεβασμιωτάτου θα λιτανεύεται μαζί με την εικόνα του πολιούχου στην ιερά πανήγυρη του Ευαγγελιστού Λουκά.
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Λαρίσης κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τη χαρά του που ευρέθη στην λαμπρή τελετή μαζί με τους συμπατριώτες του και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για τον περίλαμπρο Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος δεσπόζει στην πόλη της Λαμίας.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης μας εις ένδειξη τιμής, αγάπης και ευχαριστίας για την παρουσία του και εις ανάμνηση της σημερινής ημέρας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο ένα μικρό καλλιτεχνικό αντίγραφο της εφεστίου Εικόνος του πολιούχου της πόλεως Ευαγγελιστού Λουκά. Το ίδιο δώρο προσέφερε και στον Αναγνώστη κ. Νικόλαο Νάνο παράλληλα με το μετάλλιο των Φθιωτών Αγίων και στους συνοδούς κληρικούς το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Μετά την τελετή ο Σεβασμιώτατος φιλοξένησε τους Σαλαμινίους στην μεγάλη Τραπεζαρία του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Λαρίσης και στους συνοδούς Ιερείς τόμους των εκδόσεων της Μητροπόλεως μας και σε όλους αναμνηστικά δώρα και ευλογίες.









































Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου