Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξεως των μαθημάτων του Σχολείου Ψαλτικής για το διδακτικό έτος 2012-2013


Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17/06/2013 η εκδήλωση λήξεως των μαθημάτων του Σχολείου Ψαλτικής για το διδακτικό έτος 2012-2013, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Αμαρουσίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο Επιφάνιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας, πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Σαράντης Σαράντος καθώς και πολλοί άλλοι ιερείς, ο εντιμότατος Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, ο τέως Άρχων Λαμπαδάριος της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Βασίλειος Εμμανουηλίδης, εξέχουσες φυσιογνωμίες του ψαλτικού χώρου και πλήθος κόσμου.
 Με αφορμή το γεγονός ότι ο Άρχων Λαμπαδάριος της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Βασίλειος Εμμανουηλίδης, πέραν της γενικότερης προσφοράς του στη βυζαντινή μουσική, προσέφερε πάρα πολλά και στο Σχολείον Ψαλτικής με τη συχνή παρουσία του  στα μαθήματα και τις πρόβες της Σχολής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους  2012-2013, η εκδήλωση ξεκίνησε με τη βράβευσή του.
Αφού εκφωνήθηκε σύντομη ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, αναγνώσθηκε το βιογραφικό σημείωμα του τιμωμένου και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απένειμε τιμητική πλακέτα προς τον τιμώμενο ο οποίος και ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρισταμένους.Στο λόγο του, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους διευθύνοντες του Σχολείου Ψαλτικής κκ. Κωνσταντίνο Μπουσδέκη και Κωνσταντίνο Φωτόπουλο για την πρόσκλησή τους και εξέφρασε την ευχαρίστησή του που παραυρέθηκε σε μία τόσο όμορφη μαθητική εκδήλωση και την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε «πληθαίνουν τελευταία αυτές οι ωραίες προσπάθειες". Τόνισε την ανάγκη τα παιδιά μας να μεγαλώνουν με υγιή πρότυπα και το επεσήμανε πολλάκις στους δασκάλους και καθηγητές του Σχολειου Ψαλτικής ότι, δηλαδή, ως πρότυπα πρέπει να λειτουργούν και να διδάσκουν.

Στα ίδια πλαίσια κυμάνθηκε και ο χαιρετισμός του Δημάρχου, κ. Γεωργίου Πατούλη, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής και περήφανος που το Σχολείον Ψαλτικής ανήκει στο Δήμο του και τόνισε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των δραστηριοτήτων της Σχολής αλλά και του «ρεύματος» που δημιουργεί. Τόνισε δε, ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των ιδρυτών του για ό,τι χρειαστεί.
Στη συνέχεια ο δεκαεπταμελής παιδικός χορός του Σχολείου Ψαλτικής, υπό τη διεύθυνση του δασκάλου τους κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη, απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και εντυπωσίασε ιδιαίτερα με την απόδοση των αναστασίμων αναβαθμών, κάνοντας ένα σύντομο πέρασμα από όλους τους ήχους.

Τη σκυτάλη πήρε ο βυζαντινός χορός των μαθητών του Σχολείου Ψαλτικής, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου. Τη διδασκαλία του χορού κατά τη διάρκεια του έτους είχε ο Άρχων τ. Μ. τ. Χ. Ε. Βασίλειος Εμμανουηλίδης, ο οποίος καθόρισε τις αλλαγές του ισοκρατήματος, τροποποίησε κάποιες μουσικές θέσεις σύμφωνα με την παράδοση που φέρει και, τέλος, παρείχε τις πολύτιμες συμβουλές του για τον τρόπο απόδοσης των μελών.
Το θερμό χειροκρότημα όλων κέρδισε επάξια το τμήμα μουσικής προπαιδείας, με τα μικρά παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών που, σε συνεργασία με την παιδική χορωδία τραγουδιού, έψαλε δύο μικρούς ύμνους και τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια. Τα εύσημα και στους δασκάλους τους, Μανώλη Παλιάκη, Στέλλα Παλιάκη και Ελένη Δαμανάκη.
Συμμετοχή στην εκδήλωσή μας είχε, για πρώτη φορά, η παραδοσιακή γυναικεία χορωδία του μουσικοχορευτικού συλλόγου «Το Ρόδον» με έδρα τη Ροδόπολη Αττικής, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του δασκάλου μας, Γιώργου Αγγελόπουλου.

Ακολούθησαν τα μουσικά σύνολα του Σχολείου Ψαλτικής, στα οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους μαθητές μας, υπό τη διεύθυνση του δασκάλου Αντώνη Απέργη. Να ευχαριστήσουμε σε αυτό το σημείο και τους καθηγητές που τους συνόδευσαν. Τον Αντώνη Απέργη στο ούτι, τον Κώστα Φωτόπουλο στο βιολί, τον Χρήστο Χάρη στο κλαρίνο, το Ντάνιελ Κόγκλιν στο νέι-καβάλ, τη Σταυρούλα Σπανού στο σαντούρι και τον Ηλία Μαυρίκη στο λαούτο.
Σόλο τραγούδησε ο μαθητής μας Ειρηναίος Αθανασόπουλος (τμήμα Γιώργου Αγγελόπουλου) και οι μεγάλες μαθήτριες του τμήματος της κ. Δαμανάκη.

Φτάνοντας προς το τέλος της εκδήλωσης, έγιναν οι καθιερωμένες απονομές στους φετινούς διπλωματούχους βυζαντινής μουσικής που αποφοίτησαν από τη Σχολή μας. Τα Διπλώματα απένειμαν τα μέλη των επιτροπών που τους εξέτασαν. Ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Τραϊφόρος στο Νεκτάριο Γουναρίδη, ο Άρχων Υμνωδός τ. Μ. τ. Χ. Ε. κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου στο Χρήστο Μπριασούλη, ο Άρχων Μαϊστωρ τ. Μ. τ. Χ. Ε. κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου στον Πορφύριο Φωτόπουλο και ο Πρωτοψάλτης κ. Χρήστος Σταύρου στον Αθανάσιο Ατσαλάκη.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με την απονομή των βραβείων του φετινού 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μελοποιίας με θέμα τη μελοποίηση μίας αργής δοξολογίας σε ήχο πρώτο ή πλάγιο του πρώτου.
 Το πρώτο βραβείο πήρε ο πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, από την Κύπρο, κ. Μάριος Αντωνίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραυρεθεί λόγω αποστάσεως και, ως εκ τούτου, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή η οποία και αναγνώσθηκε δημοσίως. Μέρος της βραβευθείσας δοξολογίας έψαλε ο βυζαντινός χορός «εν ψαλτηρίω», υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου. Το τρίτο βραβείο απένειμε στο νικητή κ. Κωνσταντίνο Βαγενά, ο είς εκ της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, μουσικολόγος κ. Ιωάννης Αρβανίτης.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους τους συντελεστές της όμορφης αυτής γιορτής. Πρωτίστως στους μαθητές και τους καθηγητές μας, στους γονείς τους, στα μέλη του βυζαντινού χορού «εν ψαλτηρίω», στους υπόλοιπους αφανείς συνεργάτες μας, στο Δήμαρχο Αμαρουσίου για την παραχώρηση της αίθουσας και της ηχητικής κάλυψης και στον αγαπητό φίλο κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο που, για ακόμα μία φορά, ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της παρουσίασης αυτής της τόσο «γεμάτης» γιορτής.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε και στο Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας, κ. Κύριλλο που πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό μας και υποστηρίζει το έργο της Σχολής και της χορωδίας μας.
Πολλές ευχαριστίες απευθύνουμε και προς όλους τους συναδέλφους μας ιεροψάλτες που παραυρέθηκαν στην εκδήλωσή μας. Εκτός των προαναφερθέντων, το παρόν έδωσαν ο αιδεσιμολογιώτατος πρεσβύτερος π. Νικόλαος Μέζης, ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Παύλος Φορτωμάς, οι εκπρόσωποι του πανελληνίου συνδέσμου ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» κκ. Ιωάννης Μαλάμης και Παναγιώτης Ρουστέμης καθώς και οι  μουσικολογιώτατοι πρωτοψάλτες κκ. Νικόλαος Γιάννου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Ντζάννης, Ιωάννης Παπαχρήστου, Αθανάσιος Παϊβανάς, Χαράλαμπος Συμεωνίδης, Απόστολος Καλπακίδης, Αναστάσιος Μπόκος, Νικόλαος Μάννης κά.
Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι και μία ακόμα καλύτερη νέα χρονιά!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου