Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Όπου και να είσαι, να προσεύχεσαι. Αγ. Ιωαν. Δαμασκηνού

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ

     Όταν ο δικαστής οργίζεται εναντίον σου, να προσεύχεσαι!

    Μπροστά ήταν η θάλασσα, από πίσω οι Αιγύπτιοι τους καταδίωκαν, και στη μέση ο Μωυσής. Πολλή προσευχή μέσα στη στενοχώρια του. Αλλά μεγάλο το πέλαγος της προσευχής. Από πίσω οι Αιγύπτιοι τους καταδίωκαν, και στη μέση η προσευχή. Και δεν έλεγε τίποτα ο Μωυσής. Και του λέγει ο Θεός: «Γιατί φωνάζεις σε μένα;» (Εξ. 14, /5).Έστω κι αν το στόμα σου σιωπά, όμως η καρδιά σου φωνάζει.

     Κι εσύ όταν στέκεσαι μπροστά σε δικαστή οργισμένο που σε τυραννά, αλλά και σ’ αυτούς τους δήμιους, να προσεύχεσαι στο Θεό. Κι όταν προσεύχεσαι τα κύματα καταπραΰνονται.

     Έρχεται ο δικαστής εναντίον σου; Φύγε εσύ προς το Θεό!

    Ο άρχοντας είναι κοντά σου; Εσύ παρακάλεσε το Θεό. Μήπως είναι άνθρωπος; Πάντοτε βρίσκεται κοντά σου, και βρίσκεται παντού, και γεμίζει τα πάντα. Εάν θέλεις να παρακαλέσεις έναν άνθρωπο και να μάθεις τι κάνει, όταν εργάζεται, δεν απαντά. Στο Θεό όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπου κι αν πας και τον καλέσεις, ακούει.
Ούτε θυρωρός υπάρχει εδώ, ούτε οικονόμος, ούτε μεσίτης, ούτε υπηρέτης, τίποτα απ’ αυτά. Πες, «Ελέησέ με», και ο Θεός έρχεται. «Ενώ εσύ θα μιλάς, θα σου πει: Να! Είμαι παρών» (Ησ. 58, 9). Πω, πω, λόγος γεμάτος πραότητα, ο οποίος δεν περιμένει να τελειώσεις την προσευχή! Δεν προφθάνεις να τελειώσεις την προσευχή, και ικανοποιείται το αίτημά σου!

     «Ελέησέ με»! Ας μιμηθούμε αυτή την Χαναναία. «Ελέησέ με. Η θυγατέρα μου βασανίζεται από δαιμόνιο»!

Και τί άκουσε; «Γυναίκα, η πίστη σου είναι μεγάλη. Ας γίνει όπως θέλεις». Ταπεινώθηκες, βρίστηκες από μένα. Σε έδιωξα και δεν έφυγες, αλλά παρέμεινες. Αλήθεια, γυναίκα, η πίστη σου είναι μεγάλη. Η γυναίκα πέθανε, και το εγκώμιό της μένει πιο λαμπερό από διάδημα σ’ όλη τη γη που φωτίζει ο ήλιος.
Ακούς το Χριστό να λέγει: «Γυναίκα, η πίστη σου είναι μεγάλη. Ας γίνει όπως θέλεις εσύ».
Και βγήκε το δαιμόνιο, «και θεραπεύτηκε η θυγατέρα της».
Πότε; Από εκείνη τη στιγμή! Όχι από τότε που ήρθε η μητέρα της, αλλά από τότε που άκουσε από τον Σωτήρα μας «Γυναίκα, η πίστη σου είναι μεγάλη. Ας γίνει όπως θέλεις».
Έτσι λοιπόν γύρισε περιμένοντας να βρει τη θυγατέρα της δαιμονισμένη, και την βρήκε να είναι υγιής, θεραπευμένη όπως και εκείνη ποθούσε, σύμφωνα με την προσταγή του Δεσπότη!».

(Από τα «Ιερά παράλληλα», Αγ. Ιωαν. Δαμασκηνού)
http://askitikon.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=3331:2011-10-10-22-07-42&catid=99:ofelimotdiafora&Itemid=383

hristospanagia3.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου