Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Πως προείδε την κοίμηση του ο Γέροντας Κλεόπας Ηλίε


 «Ιδού γαρ αλήθειαν ηγάπησας, τα άδηλα και τα κρύφια της Σοφίας Σου εδηλωσάς μοι». Ξέρουμε ότι ο Θεός σ΄ αυτούς που αγαπάει φανερώνει τα άρρητα μυστήριά
Του. Κι ένα απ΄ αυτά τα μυστήρια είναι η αποκάλυψη της στιγμής του χωρισμού της ψυχής από το σώμα. Μια τέτοια Θεϊκή αποκάλυψη είχε ο μεγάλος γέροντας της Ρουμανίας ο π. Κλέοπας Ηλιε.
Στη μονή Σιχαστρία κάθε Παρασκευή όλοι οι μοναχοί εξομολογούνται.
Έρχονται και οι μοναχοί από διάφορες σκήτες της μονής και όσοι βρίσκονται σε κάποιο διακόνημα μακριά από τη μονή. Το Σάββατο η την Κυριακή όσοι είναι έτοιμοι κοινωνούν ή στη μονή ή στη σκήτη όπου ζουν.
Μια Παρασκευή στη νηστεία των Χριστουγέννων ήρθε στον π. Κλέοπα ένας μοναχός ο οποίος ήταν υποτακτικός στο κελί του γέροντα για πολλά χρόνια και τώρα ζούσε σε μία σκήτη για να εξομολογηθεί. Αφού αλάφρωσε τη ψυχή του ετοιμάστηκε να γυρίσει στην σκήτη του.
Αλλά όταν πήγε να πάρει ευλογία από τον γέροντα, του είπε να μείνει μέχρι την επομένη για να κοινωνήσουν μαζί. Ήταν η πρώτη φορά απ΄ όταν
έφυγε από κοντά του που του το ζήτησε. Τελικά ήταν και η μοναδική.
Μετά του είπε ο γέροντας: « Εδώ και πολύ καιρό παλεύεις μ΄ έναν πειρασμό τον οποίο μου έχεις εξομολογηθεί, σ΄ έχω συμβουλέψει αλλά δεν σ΄ αφήνει ήσυχο. Να εξομολογηθείς σ΄ έναν Ιεράρχη και δε θα σε πολεμήσει πιά».

Όταν ο υποτακτικός του τον ρώτησε που να πάει να συναντήσει τον ιεράρχη ο γέροντας του απάντησε: « Δεν χρειάζεται να πας πουθενά. Σε λίγες μέρες θα έρθουν στο μοναστήρι πολλοί ιεράρχες.
Ο υποτακτικός κάνοντας υπακοή έμεινε στη Σιχαστρία. Την επομένη κοινώνησε μαζί με το γέροντα και περίμενε να φτάσει ο ιεράρχης.

Έτσι κατά την κοίμηση του γέροντα ο υποτακτικός βρισκόταν σε μοναστήρι και όχι κάπου μακριά. Όσο για τον πειρασμό που τον ταλαιπωρούσε σταμάτησε, μόλις εξομολογήθηκε σ’ έναν από τους πολλούς ιεράρχες που ήρθαν μετά από 4 ημέρες στο μοναστήρι για την εξόδιο ακολουθία του γέροντα.
Ο γέροντας εκοιμήθη στις 2 Δεκεμβρίου 1998

( Μετάφραση από το περιοδικό Lumea monahilor )
 http://proskynitis.blogspot.com/2009/08/blog-post_17.html

hristospanagia3.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου