Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Εκκωφαντικά ευρήματα: «Επιδημία» βαρηκοΐας στους εφήβους μάλλον οφείλεται στα ακουστικά

Τα περιστατικά ελαφράς βαρηκοΐας αυξάνονται ανησυχητικά μεταξύ των νέων τα τελευταία χρόνια, και πλέον ένας στους πέντε Αμερικανούς έφηβους αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής στις υψηλές συχνότητες. Σαφείς ενδείξεις για τα αίτια του φαινομένου είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, ωστόσο οι ερευνητές στρέφουν τις υποψίες τους στα ακουστικά μουσικής.

«Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να είναι προσεκτικός» δήλωσε ο Γκάρι Κέραν, επικεφαλής της μελέτης σε νοσοκομείο της Βοστόνης που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Η Apple και άλλες εταιρείες που παράγουν φορητές συσκευές μουσικής ήδη προειδοποιούν τους αγοραστές να μην χρησιμοποιούν ακουστικά σε υψηλή ένταση. Στο δημοφιλές iPod, μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να θέσει μέγιστο όριο στην ένταση των ακουστικών. Δείτε πληροφορίες εδώ.

Η ομάδα του Δρ Κέραν συνέκρινε 3.000 εφήβους που εξετάστηκαν από ωτορινολαρυγγολόγο το διάστημα 1988-1994 με σχεδόν 1.800 συνομηλίκους τους που εξετάστηκαν το διάστημα 2005-2006.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο μεσοδιάστημα το ποσοστό των εφήβων με απώλεια ακοής εκτινάχθηκε από το 15% σχεδόν στο 20%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής ήταν «ελαφράς» μορφής, η οποία ορίζεται ως αδυναμία ακοής ήχων με ένταση 16-24 decibel. Αυτό σημαίνει ότι ένας έφηβος με ελαφρά βαρηκοΐα δεν θα μπορούσε να ακούσει το θρόισμα των φύλλων, μια βρύση που στάζει, ή τη μητέρα του που ψιθυρίζει «καληνύχτα», εξήγησαν οι ερευνητές.
Η απώλεια ακοής αφορά κυρίως τις υψηλές συχνότητες, ένδειξη ότι οφείλεται σε υπερβολικά
δυνατούς ήχους.
Τα άτομα με απώλεια στις υψηλές συχνότητες «ακούν καθαρά όλα τα φωνήεντα, μπορεί όμως να χάνουν ορισμένα σύμφωνα» πρόσθεσε ο Δρ Κέραν.


Η έρευνά του δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association.

(Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press)

alopsis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου