Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος ο Α' σε video



agrinio-news.blogspot.com

10 σχόλια:

  1. Θλίψη και οργή! ΄Ενας Πατριάρχης, πρώην ή νύν δε με αφορά, να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση.Οι περί τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄και ο ίδιος ο Θεόφιλος Γ΄έχουν υποχρέωση να αμβλύνουν τουλάχιστον τις εντυπώσεις από το αίσχος του ιδιότυπου εγκλεισμού του Ειρηναίου Α΄.Μου είναι αδιανόητο πως ο τότε νεαρός Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος ο "θαμών" της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα επί Εξάρχου του Ιεραπόλεως και είτα Ιεροσολύμων Ειρηναίου, ο πράος αυτός κληρικός, να παρουσιάζεται σαν βασανιστής του ποτέ Πατριάρχους του, του Πρωθιεράρχου που αν δεν ήταν αυτός δεν θα γινόταν ποτέ Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου.Βασανιστής λοιπόν ο Θεόφιλος; Τόσο πείσμων και αγύριστο κεφάλι ο Ειρηναίος; Δεν καταλαβαίνει οτι η πλειονότητα των Αγιοταφιτών δεμ τον θέλει για Πατέρα και Πατριάρχη;Αυτή είναι η εικόνα της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας του σήμερα; Σταματάει το μυαλό του ανθρώπου με τα γενόμενα.Αυτοί είναι οι υπέρμαχοι του Γένους; Κανένα σχόλιο παραπάνω.Κρίμα και ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα γενόμενα λυπάμαι βαθύτατα.Δε ξέρω τί λένε ή καταμαρτυρούν για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο.Μέχρι στιγμής δεν έχω δεί αποδεικτικό υλικό.Το μόνο που είδα είναι ένας αποκλεισμός ειδήσεων και λόγου γενικώς σαν να φοβάται ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος μη τυχόν και αποκαλυφθεί κάτι.Υπάρχει γύρω απ αυτή τη θλιβερή υπόθεση ένα πέπλο μυστηρίου και συνομωσίας.Μιά διαρκής λογοκρισία που δεν υπήρχε επί των ημερών του Ειρηναίου Α΄, που βέβαια έκανε λάθη και ίσως να διάλεξε λάθος φίλους.Π.χ. είδε σαν εχθρό τον Βόστρων Τιμόθεο, το μακαριστό Θαβωρίου Δανιήλ και άλλους που ήσαν αξιοπρεπείς απέναντι του.Το θέμα όμως πια δεν είναι τα λάθη του από Ιεραπόλεως και Ιεροσολύμων Ειρηναίου Α΄. Είναι οτι η Κωνσταντινουπολίτικη πρακτική, εκείνη της "στυγνής Βασιλεύουσας", που βρήκε πρόσφορα έδαφος στο λεβέντικο Πατριαρχείο της Αγίας Πόλεως.Και λέω λεβέντικο γιατί παρά τις ανοησίες των φατριασμών και τα περίφημα με "ποιόν είσαι" οι Αγιοταφίτες είχαν μέσα τους ανδρεία και σθένος.Δεν ήσαν τα "υποταγμένα" του Φαναρίου.Τώρα κοιτάς στην Αγία Πόλη και κλαίς.Κλαίς για τα χάλια, για τις φοβίες, για την έλλειψη ανδρισμού.Ερώτημα : Πότε θα δούμε τα στοιχεία για την κατηγορία κατά του Ειρηναίου Α΄; Μη μου πεί κανείς για όσα έγιναν στο Φανάρι.Τα ξέρουμε και υπακούμε στην Ορθοδοξία.΄Αλλο ρωτάω.Σαν πιστός και φορολογούμενος που πληρώνει και τους εν Ιεροσολύμοις.Ο Φάκελλος των στοιχείων πού είναι και τί περιέχει.Εγώ δε θα αποφανθώ "περί κανονικότητος" εν προκειμένω.Θα μπορούσα αν είχα μπροστά μου το Φάκελλο για να δώ τα "μεταξύ" κανονικότητας και νομιμότητας.Γιατί άλλο να παρανόμησε κάποιος και άλλο να έχει πρόβλημα κανονικότητας.Τα λέω καλά; Πολύ καλά τα λέω και αν συνεχίσω σίγουρα θα χάσω την ψυχραιμία μου.Γι αυτό σταματάω.Εύχομαι ο Πατριάρχης Ειρηναίος να καταθέσει τις δέουσες αγωγές και μηνύσεις, να προσφύγει στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και...είθε εξ αυτών να μην πούμε "αντίο" στην Ιερουσαλήμ, όπως είπαμε στη Δαμασκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά απάντηση για τη χυδαία και ανάξια λόγου έκφραση : " στην Αθήνα ο κύκλος του Πατριάρχου Ειρηναίου ήταν ελεεινός ".Επί Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα του Ιεραπόλεως και είτα Ιεροσολύμων Ειρηναίου Α΄. έβλεπε κανείς στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων (Πλάκα/Αθήνα, Ερεχθέως 18) δικαστές,εισαγγελείς,καθηγητές πανεπιστημίου,διδάκτορες διαφόρων επιστημών,δικηγόρους κ.ά. που φρονώ πως μόνο επί των ημερών του μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου,ως Αρχιμανδρίτου και Εξάρχου,είχε ξαναδεί τέτοια elite η Εξαρχία της Σιωνίτιδας Εκκλησίας στην Αθήνα.Ουδείς εξ αυτών ποτέ είδε κάτι περίεργο ή παράξενο, κινήσεις που θα έκρυβαν κάτι επιλήψιμο.Τα ονόματα εκείνων που τότε βρισκόταν εκεί όχι σαν θαμώνες αλλά για να ξαποστάσουν πνευματικά απ τα βάρη της κοσμικής πολιτείας, είναι γνωστά.Κανείς απ αυτούς δεν ευεργετήθηκε απ τον τότε ΄Εξαρχο και μετά Πατριάρχη Ειρηναίο Α΄ υπό την έννοια να λάβει καταξιώσεις,αναδείξεις και άλλα που αν και καλά δεν είναι απαραίτητα για νάναι κανείς Χριστιανός.Αυτά σε απάντηση μιας βαριάς κουβέντας απ το στόμα ενός σεβαστού Ιεράρχου του Καισαρείας Βασιλείου που με έθιξε προσωπικά αφού ήμουν εκεί, κοινωνούσα εκεί και κάποιες εορτές τις πέρναγα εκεί.Εκεί βρισκόταν ΄Αγιε Καισαρείας Κύριε Βασίλειε άνθρωποι καταξιωμένοι, οικογενειάρχες και με λόγο στην κοινωνία.Λαϊκοί Αγιοταφίτες στην ουσία που αν το Πατριαρχείο είχε ελάχιστο νού θα επεδίωκε τον ανιδιοτελή υπέρ της Σιωνίτιδας ρομαντισμό τους.Αντίθετα όλοι εκείνοι θεωρήθηκαν "του Ειρηναίου" και...έβαλαν τη γάτα τους να κλαίει.Κάποτε που ο Βόστρων Τιμόθεος εδιώκετο απ τις ανοησίες του Φαναρίου και αργότερα που επί Ειρηναίου Α΄ήταν σε δυσμένεια, μόλις κάποιος φίλος του έλεγε κάτι υπέρ αυτού γινόταν αμέσως η κατάταξη.Είναι "του Τιμοθέου". Με κάτι τέτοια θα κατέβουν "ρολά" στο Πατριαρχείο.Αυτά και...ο Θεός μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΄Ενα συμπλήρωμα στο ανωτέρω :
    αν ο Πατριάρχης Θεόφιλος δεν ήταν "του Ειρηναίου" δεν θα γινόταν ποτέ Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου και δε θάβλεπε ούτε με τα κυάλια το Θρόνο της Σιωνίτιδας.Ο Πατριάρχης Ειρηναίος τον ανέδειξε,εξέλεξε "εν Συνόδω" και χειροτόνησε "εις Επίσκοπον".Το ακριβώς προηγούμενο καθεστώς του μακαριστού Πατριάρχου Διοδώρου απέφυγε επιμελώς να τον προάγει στον τρίτο βαθμό της Ιερωσύνης.Αυτά για την ιστορία "ποιός είναι ποιανού" και αν θεωρήσουμε οτι ο κύκλος του τότε Ιεραπόλεως και μετά Ιεροσολύμων Ειρηναίου ήταν στην Αθήνα "ελεεινός" τότε...περιλαμβάνεται στους "ελεεινούς" ο Πατριάρχης Θεόφιλος γιατί ήταν πολύ τακτικός στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου επί Εξάρχου Ειρηναίου και "ό,τι πείς δεσπότη μου ήτανε".Τέλος και "τω Θεώ δόξα" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 29.4.2010 Η Πατρίδα Αγιοταφίτες περνάει δύσκολες ώρες.Το Γένος δοκιμάζεται ξανά και ο λαός του Θεού σηκώνει ζυγό βαρύ και φορτίο δυσβάστακτο.Πατέρες σας εξορκίζω στο όνομα του Θεού σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.Καταλαβαίνω τις εύλογες πικρίες του Πατριάρχου Ειρηναίου.Κατανοώ τη θέση και τους προβληματισμούς του Πατριάρχου Θεόφιλου.΄Ομως δεν έχουμε την πολυτέλεια για να ασχολούμαστε με θέματα που εσείς θεωρείτε "μέγιστα".Σε λίγο ο υπέρ του Παναγίου Τάφου δίσκος θάναι άδειος.Σας δίνετε η ευκαιρία να τα βρείτε μεταξύ σας και να ενωθείτε.Αν δε θέλετε...λυπάμαι αλλά έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα σε εξέλιξη.Εδώ οικογένειες δεν έχουν να φάνε και εσείς...τί να πώ παραπάνω.Δεν έχω να πώ τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Μακαριώτατε Κύριε Ειρηναίε.Διάβασα τη συνέντευξη σας και είδα το βίντεο.΄Εχω να σας δώ από κοντά πολλά χρόνια.Γύρω στα δέκα.Σας βλέπω καταβεβλημένο και η όλη εικόνα, το όλο θέαμα το βρήκα απαράδεκτο.Δεν επιτρέπεται ένας Πατριάρχης,χωρίς ναχει σημασία αν είναι εν ενεργεία ή σχολάζων, να βρίσκεται κάτω από τέτοιο καθεστώς "επιτήρησης".Εύχομαι "καλή λευτεριά" και ό,τι το καλύτερο.Εύχεσθε. Ι.
    Υ.Γ. Στην Εξαρχία (Ερεχθέως 18, Πλάκα / Αθήνα) πηγαίνω πιά μόνο κάθε Μ.Πέμπτη και Μ.Παρασκευή.Προσκυνάω σιωπηλά και φεύγω.Καλό κουράγιο Δεσπότη μου.Μπορείτε άνετα να επικοινωνήσετε μαζί μου όποτε θέλετε.Ευλογείτε.Χριστός Ανέστη. Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το όλο κλίμα εκκλησιαστικό,πολιτικό και κοινωνικό δεν ασχολείται καθόλου με το αν έχει δίκηο ή όχι ο Ιεροσολύμων ή πρώην Ιεροσολύμων ό όπως θέλετε Ειρηναίος Α΄ ο από Ιεραπόλεως.Κανείς δε συζητάει τίποτα,κανείς δε θέλει να μιλάει γι αυτό το θέμα,κανείς δε νοιάζεται.Ούτε νεκρός να ήταν ο άνθρωπος.Ξεχασμένος και γενικά λησμονημένος.Δε ξέρω τί πιστεύει ο ίδιος ο κ.Ειρηναίος Α΄ ή τί θέλει να πιστεύει.Ακούστηκε μια κουβέντα που δείχνει τις εν γένει διαθέσεις : "Αν του αρέσει να ζεί έτσι δικαίωμα του".Σπάνια πια φίλοι ή παλιά πνευματικοπαίδια του λένε κάποιες κουβέντες εν επιγνώσει οτι οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει το θέμα.Κανείς βέβαια δε μπορεί να προκαταβάλει την Ιστορική Κρίση.Κάποτε, μετά από χρόνια,όταν όλοι θάχουμε φύγει απ αυτό το κόσμο,ίσως ο ανεπηρέαστος ιστορικός δεί πράγματα που εμείς σήμερα δε βλέπουμε όσο καλή προαίρεση και αν έχουμε.
    Συμφωνώ οτι σαφή ή αποδεδειγμένη κατηγορία κατά του ειρημένου Ειρηναίου δεν έχουμε δεί ακόμα.΄Ομως δεν έχουμε δεί και εκ μέρους του καμμιά ανάληψη ευθύνης εκτός απ την κουραστικά επαναλαμβανόμενη "θέση" του "είμαι ο κανονικός και νόμιμος Πατριάρχης". Κάνει λάθος λοιπόν όλη η Ορθοδοξία που απεφάνθη τότε στο Φανάρι (2005) με την πλειοψηφία των παρόντων! Μπορεί να κάνει λάθος αλλά σε τούτη τη ζωή μάλλον δε θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Προσωπικά πιστεύω στους αγώνες και αναγνωρίζω το πείσμα του Ειρηναίου.Τέτοιο πείσμα "σκάει γαϊδαρο" που λέει ο λαός.΄Αντε να του αναγνωρίσω και μια λεβεντιά.Και μετά τί; Πάλι στα ίδια θάμαστε.Πάντως η Εκκλησία προχωράει, ο Ειρηναίος είναι στο περιθώριο και μάλλον εκεί θα μείνει και ας τον θυμόμαστε με αγάπη,εκτίμηση και σεβασμό.Είτε έχει δίκηο είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακριβώς αυτό.Εμείς δεν είμαστε Κριτές κανενός.Για μας η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Κύριος Ειρηναίος Α΄ χαίρει σεβασμού και τιμής.Το τί έγινε εντός των κόλπων της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος δεν το ξέρουμε και μάλλον δε θα το μάθουμε.Φυσικά δε "στασιάζουμε" και εφ όσον η Ορθοδοξία αναγνωρίζει σαν κανονικό και νόμιμο Πατριάρχη Ιεροσολύμων τον Μακαριώτατο Κύριο Θεόφιλο Γ΄ υπακούμε πλήρως και ενσυνειδήτως.Μόνο μιά ερώτηση έχουμε που αφορά την ιστορία και τη τάξη : Μεταξύ Διοδώρου και Θεοφίλου υπήρξε ο Ειρηναίος.Γιατί λοιπόν λείπει η δική του φωτογραφία από τη σειρά Πατριαρχών της Σιωνίτιδας Εκκλησίας; Μικρόψυχο, απρεπές και φτηνό εκ μέρους της διοίκησης του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.Ανάγωγο και "ταπεινό".Η δικαιολογία περί καθαίρεσης δεν ευσταθεί.Κάποιοι άλλοι ανόητοι προ ετών "καθαίρεσαν" τον Καπιτωλιάδος Ησύχιο και τον Βόστρων (τότε Λύδδης) Τιμόθεο. Ουδείς νοήμων αναγνώρισε αυτές τις βλακείες και πολύ σωστά. Κατά συνέπεια, η φωτογραφία του Πατριάρχου πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου πρέπει να υπάρχει μεταξύ εκείνης του Διοδώρου και του Θεοφίλου.Βέβαια δε περιμένουμε τέτοιες "ευαισθησίες" και θα εκπλαγούμε θετικά αν δούμε αποκατάσταση της εν προκειμένω τάξεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μικρότητες,μικροψυχίες,πείσματα,εντάσεις,ομαδοποιήσεις,αλληλοκατηγορίες,ριξίματα,χρηματισμοί,πλουτισμοί και όλα τα κακά μαζεμένα.Αγώνας για την εξουσία.Δεσποτιλίκια και Πατριαρχιλίκια.Καυγάδες,άμφια και στολισμοί πανάκριβοι και εξεζητημένοι.Κουβέντες και μεγαλόστομες φανφάρες,μπούρδες και ύφος λαπαδίστικο.Ράσα μαύρα κατάμαυρα καταθλιπτικά,ιδεώδη της δεκάρας για εύπεπτη κατανάλωση,αηδίες και εξωπραγματισμοί,καμμιά μεταφυσική προσδοκία καμμια αγάπη προς το συνάνθρωπο.Πολιτικοί,δήμαρχοι,καθηγητάδςε και δικαστικοί,γαλονάδες απόστρατοι ήρωες γραφείων και λεσχών,συρφετός Αυλής και κύκλου Πατριαρχικού.Βουϊτό παπάδων και δεσποτάδων, βοή χωρίς ειρμό,ραγιαδίστικη,μηδενισμένη,ποταπή.Λιβάνισμα καιι γλύψιμο στον ΄Ενα,στο Καίσαρα Θρόνου και...σούρχεται να τους πλακώσεις όλους στις φλάπες " επί εσχάτη βλασφημία "! Υπάρχει μωρέ πουθενά ο Χριστός σε όλα αυτά ; Υπάρχει συνείδηση ιερατική πολλώ δε μάλλον αρχιερατική ; Και μετά μιλάμε μεταξύ θεοφίλου και Ειρηναίου, λες και ο ένας είναι καλύτερος απ τον άλλο.Πονηρούλης ο Θεόφιλος επεκράτησε.Σύρθηκε,έγλυψε,συνομώτησε,μια χαρά τα κατάφερε το παιδί και μπράβο του. Ηγεμόνας ο Ειρηναίος πήγε να το παίξει Βενέδικτος και Διόδωρος.Δεν ήταν με τίποτα Βενέδικτος και δε τούβγαινε να γίνει Διόδωρος.΄Εμεινε Ειρηναίος, ξαφνικά ξεκρέμαστος.Γιατί;΄Αστα βράστα. Απ τη πολύ αυτοπεποίθηση βρίσκεται "έγκλειστος".Για μετάνοια ή μεταμέλεια ούτε λέξη από κανένα.Παλληκάρια δικός σας ο καυγάς και να τον χαίρεστε.Αποχαιρετάτε το Πατριαρχείο με τις αηδίες που κάνετε.Τα σέβη μου.Αγανακτησμένος ΄Αγνωστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατανοούμε τις τυχόν πικρίες του Πατριάρχου πρώην Ιεροσολύμων Κυρίου Ειρηναίου Α΄.Κατανοούμε και τις πικρίες Αγιοταφιτών που τσαλαπάτησε η κακή συμπεριφορά του τότε Πατριάρχου Ιεροσολύμων (2001-2005)Κυρίου Ειρηναίου Α΄.Σκέφτομαι όμως πόσο αξιοσέβαστος θα γινόταν υπό πάντων και προσφιλέστατος απ το σύνολο των Αγιοταφιτών αν σε αυτές τις ώρες που το Γένος δοκιμάζεται αποδεχόταν ο ίδιος εθελοντικά τη τιμή του "πρώην Ιεροσολύμων" και συστρατευόταν με όλους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.΄Ομως δε θα κάνει κάτι τέτοιο.Επιδιώκει από "πρώην" να ξαναγίνει "νύν". Ονειρεύεται ηρωϊκές επιστροφές και ποιός ξέρει τί άλλο παρόμοιο.Αυτό είναι το πραγματικά θλιβερό.Η παντελής έλλειψη αυτοθυσίας και αυταπάρνησης εκ μέρους του.Η ίδια θλίψη προκαλείται απ τη συμπεριφορά επί του θέματος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Κυρίου Θεοφίλου Γ΄και των περί Αυτόν. Συμπεριφορά βασανιστών και παρομοίων εντελώς έξω από κάθε Χριστιανικό πνεύμα και Ηθική.Φαγωμάρες Πατριαρχών και Αρχιερέων εν ώρα εσχάτου κινδύνου για το Γένος. Αυτοί είναι οι Φύλακες Τάφου; Αυτοί είναι ου Φρουροί Δικαίων του Γένους στη περιοχή; Σε αυτούς εμπιστευόμαστε τη διατήρηση των Παναγίων Προσκυνημάτων; Θάλεγα χοντρή κουβέντα αλλά σέβομαι τον ιστότοπο και τον εαυτό μου.Καλή Φώτιση Αγιοταφίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου