Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Τρεις μήνες προθεσμία στη Google να «συμμορφωθεί» για τα προσωπικά δεδομένα


Eντολή στην Google να αλλάξει την πολιτική της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, απειλώντας την με πρόστιμο και ηγούμενη μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας με στόχο να υποχρεωθεί η γιγάντια εταιρεία του Ίντερνετ να γνωστοποιεί καλύτερα τις προθέσεις και τις μεθόδους της όταν συλλέγει δεδομένα των χρηστών, έδωσε σήμερα η γαλλική Εθνική Επιτροπή για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες (CNIL).

Η CNIL ανακοίνωσε πως η πολιτική της Google Inc για τα προσωπικά δεδομένα παραβιάζει γαλλικούς νόμους και έδωσε στην αμερικανική εταιρεία τρεις μήνες για να κάνει αλλαγές ή να της επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 150.000 ευρώ - και ένα δεύτερο 300.000 ευρώ αν και στη συνέχεια δεν αναλάβει δράση.
Η κίνηση της CNIL είναι το αποτέλεσμα μιας διένεξης με την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ και πάροχο υπηρεσιών email. Η γαλλική επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία σχεδιάζουν να αναλάβουν ανάλογη δράση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή στην Google προστίμων συνολικού ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

"Ως το τέλος Ιουλίου, όλες οι αρχές στο πλαίσιο της δύναμης κρούσης της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων θα έχουν αναλάβει δράση εναντίον της Google", δήλωσε η πρόεδρος της CNIL Ιζαμπέλ Φαλκ-Πιεροτέν.
Η Google, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η προσέγγισή της στα δεδομένα των χρηστών γίνεται με σεβασμό των ευρωπαϊκών νόμων, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τις αρχές στη Γαλλία και αλλού.
Η γαλλική Επιτροπή ζητάει κυρίως από την Google να γνωστοποιήσει μέσα σε τρεις μήνες τη "σκοπιμότητα" της συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων από την επιχείρηση όταν ένας χρήστης του Ίντερνετ χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ή τη μηχανή αναζήτησής της, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό είναι σήμερα "υπερβολικά αόριστες".
Ο όμιλος της Google πρέπει επίσης να ορίσει μια "διάρκεια διατήρησης" των δεδομένων αυτών και να ενεργήσει με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια νομική βάση για να αποφευχθεί "ένας εν δυνάμει απεριόριστος συνδυασμός των δεδομένων των χρηστών".
Η CNIL ζητεί επίσης οι χρήστες να "ενημερώνονται" και να χρειάζεται να δίνουν εκ των προτέρων τη συμφωνία τους "πριν εγκατασταθούν στα τερματικά τους τα κούκις", αυτοί οι μικκροί φάκελοι-κατάσκοποι που ακολουθούν τα ίχνη του χρήστη του Ίντερνετ και επιτρέπουν τη στοχευμένη διαφήμιση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63845848

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου