Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ημέρες σταυροαναστάσιμες. Aυτοί είναι οι τελευταίοι Χριστιανοί που ζουν στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας -Μαρτυρία από το Χαλέπι(Φώτο)


Είναι επτά. Ούτε λιγότεροι, ούτε περισσότεροι. Επτά Χριστινιανοί μένουν ακόμη στο Χαλέπι την πόλη της Συρίας που κρατούν οι αντάρτες. Τέσσερις γηραιές κυρίες, ένα ζευγάρι και ένας εργένης ζουν μαζί σε έναν οίκο ευγηρίας κρυμμένοι στο κέντρο της παλιάς πόλης.

Τους τελευταίους Χριστιανούς του Χαλεπιού εντόπισε δημοσιογράφος του Paris Match και τους φωτογράφισε εκεί που ζουν. «Αν υπάρχουν κι άλλοι εκτός από μας δεν ξέρω, αλλά δεν το νομίζω» αναφέρει ο Μισέλ Ομπεζέχ, ένας ηλεκτρολόγος 53 ετών που διευθύνει τη μικρή κοινότητα.
Για να βρεις αυτόν τον οίκο ευγηρίας πρέπει να χωθείς στα δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης που έμειναν απαράλλαχτα από τον Μεσαίωνα και θεωρούνται διατηρητέα από την Ουνέσκο στην Παγκόσμια Κληρονομιά. Μέσα από δρομάκια, κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς, γεμάτα λακούβες με νερά που έρχονται από τις διαλυμένες σωληνώσεις, πρέπει κάποιος να περάσει τοίχο-τοίχο για να αποφύγει τα όπλα των στρατιωτών και να φτάσει προς την πλευρά των ανταρτών. Εδώ βρίσκεται το περιβόητο τζαμί των Ομμεγεαδών, με τη μακραίωνη ιστορία, που τα τανκς του στρατού έριξαν και κατέστρεψαν.

«Θέλετε να δείτε τους Μασίχι;» ρωτάει ένας νεαρός αντάρτης αποκαλώντας τους Χριστιανούς με το αραβικό τους όνομα (αυτοί που ακολουθούν τον Μεσσία).

Ο οίκος ευγηρίας θυμίζει παλιό μοναστήρι, τυλιγμένος σε μια όαση πρασίνου, με λεμονιές, πορτοκαλιές και αμπέλια. Η Σάλπι Μαγαριάν, 50 ετών και ο σύζυγός της Μισέλ εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από 4 μήνες αφού το σπίτι τους καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς στη συνοικία του al-Midan. «Ενας μητροπολίτης μας ζήτησε να έρθουμε εδώ».

Ο Μισέλ και ο συνάδελφός του Τζόνι Μιρζαλέχ ασχολούνται με τις τέσσερις γηραιές κυρίες του οίκου. Ζουν χωρίς ρεύμα ηλεκτρικό αλλά δεν παραπονούνται. «Τον λογαριασμό κάθε μήνα στο παντοπωλείο μας τον πληρώνουν οι αντάρτες» εξομολογείται η Σάλπι. Κάποιοι τους φέρνουν ένα τσουβάλι αλεύρι ή λαχανικά, έτσι επιβιώνουν.

Η κυβέρνηση έχει πάρει τις θρησκευτικές μειονότητες ως ομήρους. Ο πρόεδρος Μπάσαρ Ελ Ασσάντ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το 5% των χριστιανών της Συρίας και το 10% των αλουϊτών θα σφαγιαστούν αν οι μουσουλμάνοι αντάρτες -που είναι η μεγαλύτερη κοινότητα της Συρίας- κερδίσει τον εμφύλιο. Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί αυτοεξορίστηκαν από τη χώρα και έφυγαν προς κάθε κατεύθυνση. Οι ανησυχίες τους κορυφώθηκαν με την απαγωγή των δύο ορθόδοξων Αρχιεπισκόπων τέλος Απριλίου οι οποίοι απήχθησαν από ομάδα ισλαμιστών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.



Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/news/103194/a%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B7-%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C#ixzz2S3FjLQWk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου