Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο εμφύλιος της Συρίας απειλεί με εμφύλιο και την ...Τουρκία. Νίκος Χειλαδάκης


Ο εμφύλιος της Συρίας απειλεί με εμφύλιο και την ...Τουρκία 

Νίκος Χειλαδάκης  Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δυο σημαντικές προειδοποιήσεις από πολύ σοβαρούς παράγοντες της δημόσιας ζωή της Τουρκίας ότι ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στην γειτονική Συρία αλλά και η λάθος πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία εμπεριέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στην ίδια την Τουρκία, έγιναν ταυτόχρονα δείχνοντας και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε μια Τουρκία με πολλά πολιτικά αδιέξοδα που δεν δικαιολογούν με κανένα τρόπο την τουρκοφοβία με την  οποία την αντιμετωπίζουμε!

Συγκεκριμένα ο Deniz Baykal, πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και πρώην αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, γνωστός στην Ελλάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά την κρίση των Ιμίων, προειδοποίησε τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του ότι η πολιτική του στο συριακό οδηγεί την Τουρκία σε εμφύλια σύρραξη μεταξύ των σουνιτών ισλαμιστών και της μειονότητας των Αλεβητών που αριθμεί περί τα 25 εκατομμύρια.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι την ίδια ακριβώς ημέρα, (28/5), που ο Baykal απεύθυνε αυτή την προειδοποίηση στον Ερντογάν και ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, ο μετριοπαθής για πολλούς, Mehmet Görmez, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισλαμικής εφημερίδας Yeni Şafak, προειδοποίησε ότι ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας  απειλεί με εμφύλιο θρησκευτικό πόλεμο την Τουρκία. 

Να σημειωθεί ότι οι Αλεβήτες της Τουρκίας θωρούνται αδελφοί  και συγγενείς με τους Αλαουΐτες της Συρίας, δηλαδή την θρησκευτική αίρεση στην οποία ανήκει και ο Μπασέρ αλ Άσαντ, ο πρόεδρος της Συρίας και η οποία είναι το μεγαλύτερο στήριγμα του Σύρου προέδρου στον πόλεμο κατά των ανταρτών.
Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές, οι Αλεβητες θεωρούνται Σιΐτες όπως είναι και οι Αλαουΐτες, οι Ιρανοί και οι οπαδοί της Χετζμπολάχ στον Λίβανο που έχει ταχτεί στο πλευρό του Άσαντ πολεμώντας τους φανατικούς σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες. Επίσης πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στην ίδια την Τουρκία κάνουν λόγο για ελληνοχριστιανική καταγωγή των Αλεβητών, γι’ αυτό και οι σουνίτες τους θεωρούν σαν άπιστους γκιαούρηδες.

Και ενώ στην Τουρκία το κλίμα σχετικά με τον εμφύλιο της Συρίας είναι τεταμένο καθώς η μεγάλη μειονότητα των Αλεβητών υποστηρίζει  ανοιχτά το καθεστώς του Άσαντ διαφωνώντας με την ισλαμική κυβέρνηση, εν όψει της κατάρτισης του νέου τουρκικού συντάγματος οι Αλεβήτες οργανώνουν  μεγάλες κινητοποιήσεις για  να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους προκαλώντας  ακόμα μεγαλύτερη εσωτερική  ένταση.
Παράλληλα καθημερινά σχεδόν στην περιοχή του Χατάυ, όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες από τον εμφύλιο της Συρίας και οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί  έχουν τις βάσεις τους, γίνονται διαδηλώσεις των Αλεβητών, οι οποίοι  έχουν την συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή, προς υποστήριξη του καθεστώτος  Άσαντ ενώ δεν λείπουν και οι μικροσυγκρούσεις με τους φανατικούς Σύρους ισλαμιστές.

Ενώ λοιπόν ακόμα και το φάσμα ενός εκρηκτικού θρησκευτικού εμφυλίου πλανάται πάνω από την Τουρκία καθώς έχει μπλεχτεί για τα καλά με την μεγάλη σύγκρουση της Συρίας, εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τις ρατσιστικές βλακείες και το μόνο που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε άφωνοι τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ενώ η τουρκοφοβία  καλλιεργείται συστηματικά από τα τουρκολαγνικά κανάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου