Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πρακτικές συμβουλές για μια Ορθόδοξη Βάπτιση


Πρακτικές συμβουλές για μια Ορθόδοξη Βάπτιση
Ο δεκάλογος της ιεράς Βαπτίσεως

 Πρεσβ. Διονύσιος Ταμπάκης Ι.Ναός Παναγίας Ναυπλίου

1)Αποτελεί την σημαντικότερη ημέρα της ζωής του παιδιού, αφού τότε γεννιέται  στη Ζωή πραγματικά, γίνεται πριγκιπόπουλο Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, φωτεινό μέλος της Εκκλησίας μας και δοχείο των χαρισμάτων Του Αγίου Πνεύματος.
Για τον λόγο αυτό πρέπει τα Ι.Μυστήρια του Αγ. Βαπτίσματος και του Αγ.Χρίσματος να τελεσθούν με τον σωστό τελετουργικό τρόπο, πνευματικά, συνειδητά, ήρεμα και με πνεύμα προσευχής και όχι κοσμικής επίδειξης και ματαιοδοξίας. Σε περίπτωση που δεν συμβούν τα παραπάνω ο μόνος που θα βλαφθεί θα είναι το παιδί  το δικό σας.

Τα Ιερά και Πανάγια Μυστήρια πρέπει να διατηρήσουν την ιεροπρέπεια και σοβαρότητά τους και όχι να εξελιχθούν σε «παιδικά πάρτυ» με ύφος  και διακοσμήσεις από «καρτούν», αρκουδάκια, ζωάκια  κ.λ.π.
Επίσης θα πρέπει οι φωτογράφοι να ειδοποιηθούν όπως σταθούν με κάθε σεβασμό και διάκριση στα Ιερά Μυστήρια και τον Ι. Ναό και να μην ενοχλούν  με την στάση τους τον Ιερέα ή το προσωπικό της Εκκλησίας. Ο σκοπός άλλωστε των Ι. Μυστηρίων είναι να καταστήσουν το παιδί σας παιδί Του Θεού και όχι να γυρίσουμε Χολιγουντιανή ταινία με «καλές πόζες» κ.λ.π.

2)Να έρθουμε στην ώρα μας διότι κατόπιν δημιουργείται νευρικότητα.

3) Να προσκομίσουμε:
α) Δύο αντίγραφα της Ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως του παιδιού.
β) Επίσης οι Ανάδοχοι θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δεν έχουν επιτελέσει Πολιτικό γάμο.
Με τον πολιτικό Γάμο ξεπουλάμε ουσιαστικά την πίστη μας και τον Χριστό, αφού αρνούμαστε στην πράξη ένα από  τα 7 Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Πως λοιπόν αυτοαποκομμένοι από την Εκκλησία ερχόμαστε κατόπιν να γίνουμε, ως ανάδοχοι, εγγυητές της πίστεως της Εκκλησίας;

4) Οι ανάδοχοι πρέπει να είναι συνειδητοί Χριστιανοί και να έχουν αναλογισθεί εκ των προτέρων την τρομερή ευθύνη που φέρουν, αφού θα πρέπει να σταθούν δίπλα στο παιδί σαν αληθινοί πατέρες για όλη του τη ζωή και τα να το οδηγήσουν στον δρόμο του Ι.Χριστού.

5) Να φέρετε αρκετό λάδι ούτως ώστε να φθάσει να επικαλύψει όλο το σώμα του παιδιού κατά την χρίση.

6) Ο Τίμιος Σταυρός να είναι ανθεκτικός αφού πρόκειται να τον φορά για όλη του την ζωή το παιδί.

7) Δεν επιτρέπεται ο στολισμός της κολυμβήθρας,  αφού η κολυμβήθρα καθ΄εαυτή είναι και όμορφη αλλά και αποτελεί Άγιο και Ιερό σκεύος που δεν επιδέχεται ανθρώπινες και ματαιόδοξες  παρεμβάσεις  επάνω της. Παρατηρείται  επίσης και δυστυχώς το φαινόμενο, τυχόν στολισμοί στην κολυμβήθρα και στους οποίους απορροφήθηκαν  επάνω τους Ιερά Ύδατα και Έλαια της Βαπτίσεως, να μεταφέρονται κατόπιν στο τραπέζι και να πέφτουν στην πίστα του χορού καταπατώμενοι  από  τους καλεσμένους.

8) Να φέρετε ποδιές ισόποσες με τον αριθμό των αναδόχων συν μία της μητέρας που θα βοηθήσει και εκείνη στο Ι.Μυστήριο. Επίσης να φέρετε μία μεγάλη πετσέτα μπάνιου και δύο προσώπου.

9) Αφού το παιδί βαπτισθεί, την επομένη ημέρα θα το κάνετε μπάνιο, θα πλύνετε τις πετσέτες, λαδόπανα, εσώρουχα, ποδιές και ότι ακούμπησε κατάσαρκα πάνω στο παιδί και τα νερά από  το μπάνιο και από τα παραπάνω να τα ρίξετε στην θάλασσα.

Επίσης εάν τα Ιερά Έλαια έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας θα πρέπει, πριν κάνουμε μπάνιο, να σκουπίσουμε  το μέρος του σώματός μας με βρεγμένο από οινόπνευμα βαμβάκι όπου και θα το κάψουμε κατόπιν. Εάν τα Ιερά Έλαια έρθουν σε επαφή με τα ρούχα μας θα πρέπει ή να φυλαχθούν ή το νερό από το πλύσιμο τους να ριφθεί στην θάλασσα.

10) Αφ’ότου το παιδί βαπτισθεί θα πρέπει να κοινωνάει το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού όσο πιο συχνά γίνεται και όχι μόνο τις 3 πρώτες Κυριακές.
Αν αγαπάτε πραγματικά το παιδί σας, που δεν είναι ιδιοκτησία σας αλλά σας το έδωσε ο Θεός να το διαχειρίζεστε προς το δρόμο της Αγιότητας, δεν θα του στερείτε την Θεία Κοινωνία. Έτσι όσο θα μεγαλώνει θα  το βλέπετε να γίνεται  ένας χαριτωμένος, φωτισμένος, όμορφος, ειρηνικός και προκομμένος άνθρωπος.

ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ, ΓΕΜΑΤΟ ΑΠΟ TΗΝ ΧΑΡΑ
KAI TO ΦΩΣ  ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου