Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η βροχή τελικά δάμασε την φωτιά στο Άγιο Όρος


Μετά από 5 ημέρες από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος, και η οποία μέχρι στιγμής κατέκαψε πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, κάηκαν μελίσσια, ελαιόδεντρα και αμπέλια.
Η πυρκαγιά έμελε να δαμαστεί τελικά από βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα το βράδυ του Σαββάτου, με ξημερώματα Κυριακής.

Είναι φανερό ότι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την καταστροφική πυρκαγιά ούτε η Π. Αεροπορία με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ούτε η Πυροσβεστική από εδάφους, ούτε ο Στρατός, ούτε οι Σέρβοι δασοκομάντος, ούτε οι μοναχοί παρά τις τιτάνιες προσπάθειές όλων αυτών των ημερών.
Ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι άνθρωποι και οι μηχανές, το έκανε η βροχή.
Όπως διαβάζουμε στο Athens Macedonian News Agency: 

Σε ύφεση η φωτιά στο Άγιον Όρος

Ευεργετικά για την πορεία κατάσβεσης της φωτιάς στο 'Αγιον Όρος λειτούργησε η βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα τη νύχτα στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά βρίσκεται πλέον σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.
Από το πρωί τα εναέρια μέσα δεν πραγματοποιούν ρήψεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.
Η βροχή ξεκίνησε πριν τα μεσάνυχτα, προσφέροντας μία ανέλπιστη βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι εκείνη την ώρα, η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε απόσταση 1,5 με 2 χιλιόμετρα από τη Μονή Χιλανδαρίου.
«Η βροχή ήταν σωτήρια», είπε στο ΑΜΠΕ ο πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ώρες η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.
Η φωτιά στο 'Αγιον Όρος ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη έχοντας κατακάψει χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου