Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η όμορφη γειτονιά μου!


Ζω σε μια όμορφη αθηναϊκή γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας. Απορώ συνεχώς γιατί δεν θέλει κανείς να ζήσει εδώ, γιατί θέλουν όλοι να φύγουν. Η γειτονιά αυτή σου προσφέρει τα πάντα.
Το πρωί ξυπνάς με μουσικές και τραγούδια. Τί κι αν αυτό συνεχίζεται όλη την ημέρα; Τί κι αν η μουσική δεν σου είναι οικεία; Τί κι αν δεν καταλαβαίνεις τα λόγια; Τί κι αν νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια χώρα στα βάθη της Ασίας.
Κάποιος έχει φροντίσει για την πολιτιστική σου εκπαίδευση. Κάποιος έχει σκεφτεί πριν από σένα για σένα. Μπορεί να νομίζεις ότι δεν είναι ακριβώς αυτό που επιθυμείς, αλλά κάνεις λάθος. Κάποιος προσπαθεί και θα τα καταφέρει να σε πείσει ότι θέλει το καλό σου.
Η γειτονιά μου έχει όλων των ειδών τα μαγαζιά. Παντοπωλείο, κουρείο, ραφείο, κατάστημα κινητών, ψιλικατζίδικο, όλα 1 Ευρώ, εστιατόριο, οβελιστήριο. Τί κι αν έχει 50 από το κάθε είδος; Α, έχει και καταστήματα internet και call centers, γύρω στα 828. Όλα τα έχουν αλλοδαποί. Μα πώς γίνεται αυτό; Μα γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα από τους Έλληνες.
Είναι σωστοί επιχειρηματίες όχι σαν κι εμάς. Νομίζεις ότι δεν τα χρειάζεσαι, αλλά κάνεις λάθος. Τα έχεις ανάγκη, απλώς δεν το ξέρεις, δεν το συνειδητοποιείς, δεν ξέρεις τι είναι καλό για σένα. Κάποιος έχει φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών σου. Τί, επιμένεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη; Εσύ δεν ξέρεις! Κάποιος άλλος ξέρει καλύτερα. Τί, δεν έχει βιβλιοπωλείο; Είσαι κουτός! Δεν καταλαβαίνεις τίποτα.
Η γειτονιά μου έχει και τζαμί. Για να είμαι δίκαιος έχει δύο τζαμιά. Α, έχει και μια εκκλησία. Ναι, έχει περισσότερα τζαμιά από εκκλησίες. Τί, δεν είναι λογικό αυτό; Αυτό το λες εσύ. Εσύ δεν ξέρεις! Κάποιος άλλος ξέρει καλύτερα. Κάποιος άλλος έχει φροντίσει για σένα.
Η γειτονιά μου έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Ο παντοπώλης δεν είναι ακριβώς παντοπώλης, ο κουρέας δεν είναι ακριβώς κουρέας, ο ράφτης δεν είναι ακριβώς ράφτης, τα καταστήματα κινητών δεν είναι αυτό ακριβώς, το ψιλικατζίδικο δεν είναι ακριβώς ψιλικατζίδικο, το οβελιστήριο δεν ακριβώς οβελιστήριο κλπ. Τί, δεν καταλαβαίνεις; Θα σου εξηγήσω γιατί μου φαίνεται ότι είσαι κουτός ή προκατειλημμένος.
Η λέξη κρίση, η οικονομική εννοείται, τα εξηγεί όλα. Ακόμη δεν καταλαβαίνεις;
Στην γειτονιά μου τα πάντα κινούνται ή καλύτερα διακινούνται. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους πάντες. Δεν φτάνει μια δραστηριότητα για να επιζήσει κανείς, ακόμη και αυτοί οι φανταστικοί αλλοδαποί επιχειρηματίες που ανοίγουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο με ρυθμούς ασύλληπτους. Ο παντοπώλης όπως λέει και η ίδια η λέξη πουλάει και διακινεί τα πάντα. Από ρύζι μέχρι φυάλες υγραερίου, ναρκωτικά και γυναίκες. Α ναι, διακινεί και όλους τους λαθρομετανάστες στις γύρω πολυκατοικίες. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος internet και ο ιδιοκτήτης call center προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες όπως πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής και ναρκωτικά. Ο ράφτης ειδικεύεται επίσης στην διακίνηση λαθρομεταναστών. Το κατάστημα κινητών πουλάει και αυτό ναρκωτικά και φιλοξενεί τη νύχτα στο υπόγειο λαθρομετανάστες που δεν πρόλαβαν να έρθουν σε επαφή με τον παντοπώλη και τον ράφτη. Το ψιλικατζίδικο πουλάει κι αυτό φυάλες υγραερίου και ότι πουλάει και ο παντοπώλης. Ο κουρέας και ο εστιάτορας προσπαθούν κι αυτοί να συναγωνιστούν τους άλλους και πωλούν και διακινούν ότι όλοι οι άλλοι μαζί. Ο κουρέας είναι φυσικά τύπου κουρέας γιατί δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης δεν μιλά ελληνικά, όπως και οι περισσότεροι από τους άλλους. Μπορεί λοιπόν κάποιος να φύγει κουρεμένος «κάπως» αλλά δεν πειράζει. Θα έχει ζήσει μια όμορφη πολυπολιτισμική εμπειρία.
Η γειτονιά μου έχει ιδιαίτερη μυρωδιά. Κάποιοι έχουν φροντίσει και γι’ αυτό. Από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί μυρίζει σκόρδα και κρεμμύδια τηγανητά. Πώς μύριζαν παλιά οι γειτονιές; Καμμία σχέση. Επίσης η γειτονιά μου έχει πάρα πολλές τουαλέτες. Ναι, ναι πολλές τουαλέτες. Για την ακρίβεια η γειτονιά μου είναι μια τεράστια τουαλέτα όπου ο καθένας κάνει όπου βρει την ανάγκη του. Κάποιος έχει φροντίσει να διευκολύνει την ζωή των κατοίκων. Πού να περιμένει κανείς να πάει σπίτι του ή να μπει σε κάποιο μαγαζί. Όλα είναι έτσι πιο απλά. Εσύ δεν ξέρεις!
Πώς σας φαίνεται η όμορφη γειτονιά μου;
Γιατί δεν έρχεστε να ζήσετε κι εσείς εδώ;
Εσείς δεν ξέρετε!
Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου