Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πως θα εορτάσουμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης; Κωνσταντίνος Χολέβας


Πως θα εορτάσουμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης;

Κωνσταντίνος Χολέβας  Πολιτικός Επιστήμων
 
Σε δύο μήνες ο Ελληνισμός θα εορτάσει και πρέπει να εορτάσει πανηγυρικά τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου, των νήσων του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου 1912 και αποκορύφωμά του υπήρξε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου.
Η ιδιαίτερη σημασία της συμπρωτεύουσας Θεσσαλονίκης και η συμβολική σύμπτωση της απελευθερώσεως με την ημέρα μνήμης του πολιούχου Αγίου Δημητρίου εστιάζει περισσότερο το ενδιαφέρον μας σ’ αυτή την πόλη.
Άραγε έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες για να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή σε όσους αγωνίσθηκαν και σε όσους έπεσαν στον επικό εκείνον αγώνα; Εκφράζω την ανησυχία μου διότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην πολυενδιαφέρεται για αυτήν την επέτειο.
Κι αν ενδιαφερθεί μάλλον σε λάθος κατεύθυνση θα είναι , διότι ήδη έχει ανακοινώσει κάποιες σκέψεις του, δηλαδή να κληθούν Τούρκοι και Σκοπιανοί εκπρόσωποι.
Αν ό μη γένοιτο, συμβεί αυτό στο όνομα της αποτυχημένης πολυπολιτισμικότητας, θα είναι μεγάλη ασέβεια προς τους απελευθερωτές της Μακεδονικής γης. Οι Οθωμανοί Τούρκοι ήσαν οι κατακτητές επί 500 χρόνια, οι δε Σκοπιανοί δεν υπήρχαν καν ως έθνος, αφού τους κατασκεύασε ο κομουνιστής Τίτο το 1944.
Εκείνοι που δικαιούνται να κληθούν είναι οι Σύμμαχοί μας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Βούλγαροι. Βεβαίως οι Βούλγαροι παρασπόνδησαν και μας επετέθησαν κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1913, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τη μοναδική φορά που υπήρξαν σύμμαχοί μας.
Άλλωστε σήμερα οι σχέσεις μας είναι φιλικές λόγω Ορθοδοξίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς που δεν εξαρτώμεθα μόνον από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το Γ΄ Σώμα Στρατού έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις για τα εκατόχρονα της ελεύθερης Θεσσαλονίκης.
Θα κληθούν οι μαθητές να γράψουν σχετική έκθεση –δοκίμιο και θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι. Θα γίνουν επίσης δημόσιες διαλέξεις και συμπόσια με ελεύθερη είσοδο, όπως πληροφορήθηκα από ανωτάτους στρατιωτικούς.
Η φιλοτελική κίνηση ετοιμάζει σχετικό γραμματόσημο για την επέτειο. Η Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, όπως και όλες οι κατά τόπους Μητροπόλεις των πανηγυριζουσών πόλεων και επαρχιών θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τονισθεί η ελληνορθόδοξη ταυτότητα της Βορείου Ελλάδος.
Αξιέπαινη είναι και η προσπάθεια της ΕΤ-3, η οποία από την αρχή του χρόνου παρουσιάζει σχετικά αφιερώματα, αν και ορισμένες εκπομπές έχουν έντονη ιδεολογική στόχευση. Η ανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τον Αντώνη Σαμαρά θα συντελέσει σημαντικά στην καλύτερη προβολή του μεγάλου γεγονότος.
Από σεβασμό σε όσους συνέβαλαν τότε και από αγάπη στη γενέτειρά μου Θεσσαλονίκη καταθέτω ορισμένες προτάσεις για τους εορτασμούς των 100 χρόνων:
Α) Να τιμηθεί ο ρόλος του Μακεδονικού Αγώνος ως προδρόμου της απελευθερώσεως. Το Μουσείο του που λειτουργεί με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη να γίνει επίκεντρο επισκέψεων από όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων περιοχών.
Β) Να τονισθεί ότι το 1912-13 μάς βοήθησε η εθνική ενότητα και η συνεργασία του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο. Βενιζέλο. Μετά από τρία χρόνια η διαμάχη των δύο ανδρών οδήγησε στον ολέθριο Εθνικό Διχασμό.
Γ) Να γίνει ειδική μελέτη από ιστορικούς και να προβληθεί στους νέους μας πώς από τη πτώχευση του Χαριλάου Τρικούπη το 1893 φθάσαμε στην Εθνική Αναγέννηση του 1912. Από τη χρεωκοπία στον διπλασιασμό των εδαφών μας. Και δ) Να τιμηθεί για το συγγραφικό του έργο υπέρ της Μακεδονίας ο αειθαλής πρώην Υπουργός Νικόλαος Μάρτης.

Κ.Χ. 15.8.2012  Εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κυριακή 19 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου