Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τo γρήγορο φαγητό «μπορεί να προκαλέσει άνοια»


Λαχταριστό στο μάτι, βλαβερό για σώμα και εγκέφαλο είναι το πλαστικό φαγητό σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Μπράουν αποκαλύπτει ότι πέρα από το «ξεχείλωμα» της σιλουέτας, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού οδηγεί στην «δηλητηρίαση» του εγκεφάλου, επιταχύνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ!
Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη συνδέσει την κακή διατροφή με την εμφάνιση της άνοιας, μέσω της υπέρτασης και της παρεμπόδισης της ομαλής αιμάτωσης του εγκεφάλου λόγω υψηλών τιμών χοληστερόλης.

Κακή διατροφή, κακή μνήμη
Τα νέα επιστημονικά στοιχεία, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση λιπαρών τρoφίμων και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζοντας την παροχή ινσουλίνης σ' αυτόν.
Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, η κακή διατροφή κάνει τα κύτταρα του οργανισμού ανθεκτικά στα φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται σε αυτήν και να αδυνατούν να μετατρέψουν τη γλυκόζη στο αίμα σε ενέργεια.
Βάσει των νέων ευρημάτων, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ: η κακή διατροφή, δηλαδή, παρεμποδίζει τη φυσιολογική ανταπόκριση των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη.
Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη ορμόνη είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των χημικών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη διαδικασία της μάθησης, για να δημιουργεί ισχυρές συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων αλλά και για την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο των εγκέφαλο.

Τα πειράματα στα τρωκτικά


Κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε ποντίκια, οι ειδικοί χορήγησαν στα πειραματόζωα μια χημική ουσία η οποία «φρέναρε» τη χρήση ινσουλίνης από τον εγκέφαλο. Σύντομα διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου.

«Τα ποντίκια εμφάνισαν άνοια» εξηγεί χαρακτηριστικά η ερευνήτρια δρ Σούζαν ντε λα Μόντε. «Δε μπορούσαν ούτε να μάθουν, αλλά ούτε και να θυμηθούν πράγματα».
Σε δεύτερη φάση οι ειδικοί πυροδότησαν την εμφάνιση διαβήτη σε κουνέλια. Είδαν λοιπόν, ότι η νόσος προκάλεσε αλλαγές στον εγκέφαλο των ζώων παρόμοιες με εκείνες που προκαλούνται από τη νόσο Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης και της συσσώρευσης πλακών β-αμυλοειδούς που παρατηρείται και στην περίπτωση εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους.
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4748485

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου