Νεοφανείς Αιρέσεις -Οι καταστροφικές συνέπειες των νεοφανών αιρέσεων στη δομή της οικογένειας
Λάμπρος Σκόντζος Θεολόγος
Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων μίλησε ο Θεολόγος κ. Λάμπρος Σκόντζος με θέμα «Οι καταστροφικές συνέπειες των νεοφανών αιρέσεων στη δομή της οικογένειας ».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην εγκαθίδρυση στην ανθρωπότητα του εφιαλτικού παγκόσμιου αποκρυφιστικού πλέγματος της διαβόητης λεγομένης «Νέας Εποχής του Υδροχόου», η οποία εισήγαγε τον κόσμο στη χειρότερη πλάνη της ιστορίας του. Αποτέλεσμα αυτού η εμφάνιση τα τελευταία χρόνια πολλών χιλιάδων αιρέσεων και κακοδοξιών, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα του ψεύδους και της απάτης.
Πολλές από αυτές χαρακτηρίζονται ως καταστροφικές διότι επιδρούν καταστροφικά στα πρόσωπα και την κοινωνία. Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες αιρέσεις. Πολλές από αυτές χαρακτηρίζονται ως καταστροφικές επειδή στη δράση τους καταγράφονται εγκληματικές ενέργειες και αναφέρονται με τη διεθνή ονομασία σέκτες.
Με το πρόσχημα της θρησκευτικής ελευθερίας, προσηλυτίζουν ανύποπτους συνανθρώπους μας και τους καθιστούν άβουλα όργανά τους. Με δολώματα όπως «αυτογνωσία», «σωτηρία του κόσμου» και «λύτρωση από επερχόμενα δεινά», πείθουν τα θύματά τους να εγκαταλείψουν γονείς, συζύγους και παιδιά, να διακόπτουν τις σπουδές τους, να παραιτούνται από την εργασία τους, να παραχωρούν περιουσιακά στοιχεία στην οργάνωση και ακόμα να εργάζονται σκληρά σε αυτή χωρίς κανένα μισθό. Πρόκειται για :
1. Θρησκευτικές ομάδες όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι Μορμόνοι, οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας, οι Πεντηκοστιανοί, και άλλοι. Πολλές γκουρουιστικές ομάδες ανήκουν στις θρησκευτικές σέκτες, όπως η οργάνωση Χάρε Κρίσνα, με ναούς, βωμούς και βραχμάνους ιερείς. Στις θρησκευτικές σέκτες θα μπορούσαμε να εντάξουμε και την νεοειδωλολατρία, η οποία εμφανίστηκε τελευταία στο προσκήνιο και ευθύνεται για μια άνευ προηγουμένου φονταμενταλιστική τακτική και πρακτική.
2. Θεραπευτικές ομάδες όπως όπως είναι η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία, το ρείκι, ο βελονισμός, κ.α. με αμφίβολα ή και καταστρεπτικά αποτελέσματα.
3. Λατρείες αυτογνωσίας.
4. Πολιτικές λατρείες, όπως η λεγομένη «Νέα Τάξη Πραγμάτων».
5. Φυσιολατρικές- Οικολογικές λατρείες, όπως η λεγομένη WICCA, η παγκόσμια θρησκεία των μάγων και των μαγισσών, δημιούργημα των διαβόητων μάγων G. Gardner και Miriam Starhawk, της οποίας βασική πίστη είναι, ότι στο πρόσωπο της «Μεγάλης Θεάς» λατρεύεται η φύση.
6. Μεσσιανικές-εσχατολογικές λατρείες. Τέτοιοι σήμερα είναι οι Μυούγκ Μουν, Κρισναμούρτι, Χάρε Κρίσνα, Σαι Μπάμπα, Μαϊτρέγια, David Berg, Ιμάμ Μαχντί, Ντέηβιντ Κορές, Αουν Βεόρ, Μοριά, Σόκο Ασαχάρα, Σρι Σιηνμόϊ κλπ. στους οποίους αποδίδεται λατρεία ως σαρκωμένων θεών, όπως η διαβόητη Nirmala Devi Namah, η οποία θεωρείται ως η ενσάρκωση του «Υπερτάτου Όντος»! και τέλος
7. Οι Πνευματιστικές- Σατανιστικές λατρείες.
Η τακτική που ακολουθούν αυτές οι σέκτες έχει σκοπό την απόκρυψη των πραγματικών τους σκοπών και την παραπλάνηση του υποψηφίου θύματός τους. Στα πλαίσια αυτά :
- Αυτοπροβάλλονται πολλές φορές ως φιλανθρωπικές οργανώσεις και ασκούν παραπλανητικά κάποια κοινωφελή δραστηριότητα.
- Συχνά προσεταιρίζονται ανθρώπους επώνυμους (επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους κ.α.) οι οποίοι αγνοούν τους σκοπούς και τα κίνητρα των ομάδων αυτών.
- Επιδιώκουν συνεργασία με δημόσιους φορείς.
- Οργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις με ελεύθερη, συνήθως, είσοδο, όπως σεμινάρια.
- Προσφέρουν δωρεάν «αναλύσεις προσωπικότητας» με επιστημονικό, δήθεν, κύρος.
- Σφετερίζονται τίτλους που ανήκουν σε επιστημονικά ιδρύματα.
- Ισχυρίζονται ψευδώς ότι χορηγούν τίτλους σπουδών και διπλώματα.
- Επικαλούνται δήθεν συνεργασία με πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς.
- Χρησιμοποιούν άλλες ομάδες που δεν φαίνονται σχετικές όπως π.χ. σχολές πολεμικών τεχνών.
- Παρερμηνεύουν χωρία της Βίβλου και δίνουν άλλο νόημα σε Χριστιανικούς όρους.
- Ο προσηλυτισμός γίνεται οπουδήποτε, στο δρόμο, στους τόπους εργασίας, στο ταξί, στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο κομμωτήριο, στην παραλία, σε συναυλίες, στα τσάγια, σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κλπ.
- Απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα, όπως υγείας, πένθους, ανεργίας και βεβαίως εντοπίζουν όσους ρέπουν προς τον μυστικισμό.
- Υπόσχονται εύκολες και σίγουρες λύσεις στα μεγάλα ή μικρά προβλήματα.
- Χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως είναι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και κυρίως το διαδίκτυο για τη διάδοση των δοξασιών τους και την προσέλκυση οπαδών.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε:
- Αγνώστους, που είναι πολύ και άνευ λόγου, φιλικοί μαζί μας
- Ανθρώπους που έχουν απλουστευμένες λύσεις για δύσκολα προβλήματα
- Οποιονδήποτε προσφέρει δωρεάν ή πολύ φτηνά γεύματα και διαλέξεις.
- Προσκλήσεις σε απόμακρες τοποθεσίες για εργαστήρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα οποία έχουν αόριστους στόχους.
- Ανθρώπους που μας πιέζουν να κάνουμε κάτι γιατί «και άλλοι το κάνουν» (π.χ. άσκηση γιόγκα).
- Μη Ξεχνάμε: Οι λατρείες ενδιαφέρονται για μας, όχι γιατί μας αγαπούν ή θέλουν πραγματικά το καλό μας, αλλά γιατί έχουν συμφέρον από μας.
- Δεν πρέπει να ενδίδουμε στην περιέργειά μας.
Και τέλος ο ομιλητής προέτρεψε τους γονείς «Η καλλίτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γονείς σταθείτε κοντά στα παιδιά σας από τη βρεφική κιόλας ηλικία τους ως την εφηβεία. Να τους μιλάτε συνεχώς για το Χριστό, ώστε να Τον αγαπήσουν και να Τον εμπιστεύονται στη ζωή τους. Να τα οδηγείτε τακτικά στην Εκκλησία. Να τα κοινωνείτε συχνά.
Να τα μάθετε να προσεύχονται πρωί και βράδυ. Να τα πείσετε ότι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι η αληθινή Εκκλησία και πως έξω από Αυτή δεν υπάρχει αλήθεια και σωτηρία. Να τα πληροφορήσετε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις νεοφανείς αιρέσεις.
Κάθε φορά που δημοσιεύεται κάποια αξιόποινη πράξη των αιρετικών, να την κάνετε γνωστή στα παιδιά για να προβληματίζονται. Να αποβάλλετε από αυτά τη λαθεμένη εικόνα του Θεού ως χωροφύλακα και εκδικητικού τιμωρού, να τα πείσετε ότι ο Θεός είναι άμετρη αγάπη και πως ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται και αυτοκαταστρέφεται μακριά από το Θεό.
Παρακολουθήστε διακριτικά τις εκπομπές που παρακολουθούν στην τηλεόραση και τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται στο διαδίκτυο. Δείτε ακόμη τα βιβλία και τα έντυπα που διαβάζουν αν έχουν ύποπτη προέλευση.
Να κάνετε διάλογο μαζί τους με πνεύμα ηρεμίας και κατανοήσεως, συμμεριζόμενοι τις ανησυχίες τους και τα εύλογα ερωτήματά τους. Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε να τα παραπέμπετε στους ιερείς της ενορίας σας και στους επιλεγμένους κατηχητές.»
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους γονείς.
Ι. Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.