Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Επιθυμίες Αγίων. Πνευματικοί δεσμοί. Δανιήλ Κατουνακιώτης.


Επιθυμίες Αγίων. Πνευματικοί δεσμοί.
 Σύγχρονες Ἁγιορείτικες μορφές
 Δανιήλ Κατουνακιώτης

   Οι επιστολές των Αγίων Πατέρων θεωρούνται σαν τα πιο εκλεκτά έργα της πατερικής γραμματολογίας. Μέσα σ’ αυτές ξεχύνεται φυσικά και αβίαστα το άρωμα της ευλογημένης ψυχής τους. Εκεί μπορεί να ιδή κανείς άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής τους. Μπορεί να παρατηρήσει τις επιθυμίες που διακατείχαν τον ψυχικό τους κόσμο, και τις αντίστοιχες ενέργειες για την εκπλήρωσή τους. Για να κατανοήσεις λ.χ. τον κόσμο του Μ. Βασιλείου θα πρέπει να αφήσεις τα άλλα του έργα και να μελετήσεις τις θαυμάσιες επιστολές του. Μέσα σ’ αυτές θα διακρίνεις με κάθε ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια το μεγαλείο του ανδρός.
   Τι επιθυμούσε ο Άγιος Νεκτάριος; Προς τα πού έστρεφε τα κινήματα των πόθων του; Ποιες νοσταλγίες αναδίδονταν μέσα του; Ποιους θεωρούσε κατάλληλους να τον βοηθήσουν στις επιδιώξεις; Με τι τρόπο προχωρούσε στην πραγματοποίηση των επιδιώξεών του; Για όλα αυτά έχει να μας ομιλήσει η επιστολή που ακολουθεί – πιστό αντίγραφο της πρωτοτύπου που φυλάσσεται στην Καλύβη των Δανιηλαίων.
   «Εκ της εν Αιγίνη γυναικείας Ιεράς Μονής Παν. Τριάδος, 18 Αυγούστου 1913.
Πανοσιολογιώτατε εν Χριστώ αδελφέ Κύριε Δανιήλ, την υμετέραν Πανοσιολογιότητα αδελφικώς ασπάζομαι.»
Λαμβάνω το θάρρος βασιζόμενος επί την υμετέραν προς ημάς αγάπην της υμετέρας Πανοσιολογιότητος να αναθέσω εις αυτήν φροντίδα τινα, δι’ ην θεωρώ αυτήν κατάλληλον προς επιτέλεσιν έργου τα μάλα ημίν ενδιαφέροντος.

  Γνωρίζομεν υμίν ότι επιθυμούμεν να αγοράσωμεν εν Αγίω Όρει κελλίον τι εις θέσιν τινα μεσημβρινήν και ομαλήν έχον κήπον και ύδωρ και ει δυνατόν και εκκλησίαν, διότι προτίθεμαι επί μεν του παρόντος να εγκαταστήσω ένα ή δύο πνευματικά μου τέκνα, τα οποία θάλουσι να μονάσωσι εν Αγίω Όρει˙ μετά δε χρόνον τινα, όταν απαλλαγώμεν των πολλών φροντίδων, ας ανελάβομεν εν τη Μονή ημών, ερχόμεθα εις Άγιον Όρος δια τι χρονικόν διάστημα προς πνευματικήν αναψυχήν.
    Επίσης παρακαλούμεν την υμετέραν Πανοσιολογιότητα να φροντίση προς εύρεσιν και τινος αγαθού και εναρέτου γέροντος, όπως αναλάβη την ποδηγεσίαν των δοκίμων πνευματικών ημών τέκνων, τα οποία δέονται αγαθού αλείπτου, όπως εισαγάγη εν τω σταδίω του αγώνος και ενισχύση αυτά διά τε του παραδείγματος και του λόγου εις τον πνευματικόν αγώνα. Ο επιδότης της παρούσης μου Λουκάς Καλαντζής θέλει παράσχει υμίν προφορικώς πάσαν σχετικήν πληροφορίαν.
Περαίνων ασπάζομαι την ημετέραν αδελφικήν αγάπην και διατελώ προς Θεόν ευχέτης
                                                                                                  

 Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος

 Υ.Γ. Διά του επιδότου πέμπω υμίν και δύο νέα έργα μου, τους δύο τόμους «περί σχίσματος» και τας δύο μελέτας μου περί εκκλησίας και Ιεράς Παραδόσεως.
   Αναμένομεν την υμετέραν απάντησιν».


Ἀπό το βιβλίο 
Σύγχρονες Ἁγιορείτικες μορφές
Δανιήλ Κατουνακιώτης
σελ. 88-90
Ἐκδόσεις 
Ἱ. Μονής Παρακλήτου 2005
Μεταφορά στό Διαδίκτυο - Ἐπιμέλεια κειμένου :  Ἀναβάσεις

Εὐχαριστοῦμε θερμά τόν Ἡγούμενο τῆς Ἱ.Μ. Παρακλήτου γιά τήν ἄδεια δημοσίευσης 
ἀποσπασμάτων ἀπό τά βιβλία πού ἐκδίδει ἡ Ἱερά Μονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου