Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Κατάπτυστη αφίσα - κόμικ σοκάρει τους χριστιανούς (που αλλού) στη Γερμανία. Η εκκλησία διαμαρτύρεται αλλά το μουσείο αρνείται να κατεβάσει την αφίσα!


Κατάπτυστη αφίσα - κόμικ ενοχλεί τους χριστιανούς της Γερμανίας
Η εκκλησία διαμαρτύρεται αλλά το μουσείο αρνείται να κατεβάσει την αφίσα

Τέχνη ή βλασφημία σε έκθεση κόμιξ στο Κέσελ της Γερμανίας.  Η φωνή από τα επουράνια λέει στον Εσταυρωμένο : «Εί! Εσύ! Εγώ .....α τη μάνα σου!»
 Η γερμανική επαρχιακή πόλη Κάσελ έχει γίνει γνωστή λόγω της περιοδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Ντοκουμέντα», που διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια και λαμβάνει χώρα μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη.

Φέτος την παράσταση έχει κλέψει μια αμφιλεγόμενη αφίσα που είναι κρεμασμένη στο παράθυρό ενός τοπικού μουσείου κόμιξ και απεικονίζει τον Ιησού πάνω στον σταυρό. Πολλοί χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, δηλώνουν προσβεβλημένοι και ζητούν την αφαίρεση της. Στην αμφιλεγόμενη γελοιογραφία μία φωνή από τα επουράνια λέει στον Εσταυρωμένο :
«Εί! Εσύ! Εγώ γ... σα τη μάνα σου!».
Αυτή τη φορά οι χριστιανοί της Γερμανίας είναι αυτοί που «βρίσκονται στο στόχαστρο» ενός χιουμοριστικού(?) σκίτσου το οποίο καταγγέλλουν ως χοντροκομμένο και βλάσφημο. Πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες της Γερμανίας έχουν ήδη εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για τη γελοιογραφία που διαφημίζει την επόμενη έκθεση του μουσείου κόμιξ.

«Θεωρώ προβληματικό το γεγονός ότι ένα κόμιξ δυσφημεί την ουσία, την ίδια την καρδιά της πίστης», δηλώνει η Μπάρμπαρα Χάινριχ, στέλεχος της τοπικής προτεσταντικής εκκλησίας.

Ο διευθυντής του μουσείου αρνήθηκε να αφαιρέσει την αφίσα. «Τα κόμιξ είναι από τη φύση τους προσβλητικά για κάποιους, αλλά δεν μπορούμε να αφαιρούμε κόμιξ και γελοιογραφίες κάθε φορά που γίνεται μια διαμαρτυρία θρησκευτικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αλλιώς θα έπρεπε να κλείσουμε το Μουσείο» δήλωσε.
Ο σκιτσογράφος της αμφιλεγόμενης αφίσας, ο Μάριο Λαρς, εξέφρασε την έκπληξη του για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το δημιούργημα του. «Εγώ δεν είχα πρόθεση να προσβάλω τους πιστούς. Ήταν απλά ένα αστείο. Η εκκλησία θα έπρεπε να είναι πιο ανεκτική με τέτοια θέματα και να στρέφει τη προσοχή της στα προβλήματα που έχουν πραγματική σημασία. Τόσο μεγάλη αναστάτωση για ένα απλό αστείο δεν της κάνει καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου