Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Παιδοψυχίατρος πατήρ Αντώνιος Στυλιανάκης: «Η σημασία της ψυχαγωγίας για την αγωγή των παιδιών»

Tην Πέμπτη 4/3/2010 μίλησε στην Σχολή Γονέων «Χριστιανική Ελπίς», στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης,ο παιδοψυχίατρος πατήρ Αντώνιος Στυλιανάκης με θέμα: «Η σημασία της ψυχαγωγίας για την αγωγή των παιδιών».

Πατήστε «διαβάστε περισσότερα» για να ακούσετε την ομιλία




Αυτό που τόνισε έντονα ο π Στυλιανάκης ήταν ‘πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η παρουσία του γονιού ακόμα και στην ψυχαγωγία του για την ομαλή ανάπτυξή του.Το παιχνίδι είναι έμφυτο στο παιδί. Ακόμα και η εκπαίδευση στα πρώτα χρόνια πρέπει να προσφέρεται με ψυχαγωγικό τρόπο, με αγάπη , ενθάρρυνση, κατανόηση. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς σε κάθε στιγμή της ζωής τους, ακόμα και στο παιχνίδι. Η καλύτερη ψυχαγωγία είναι να αγαπήσει το παιδί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής ανάλογα με την ηλικία του. Ετσι βάζουμε τις βάσεις γα έναν ευτυχισμένο και δημιουργικό ενήλικα.
Για έναν έφηβο αύριο, που θα έχει δυνατότητα να επικοινωνεί με τους γονείς του. Η ενθάρρυνση είναι απαραίτητη σε κάθε βήμα και ακόμη η επιβεβαιωση ότι τα καταφέρνει καλά σε ό,τι κάνει. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς παιδιά με μια τρομακτική αβεβαιότητα και ανασφάλεια που δημιουργήθηκε από τις συνεχείς παρατηρήσεις και επιπλήξεις των γονιών. Είναι λάθος!Δυστυχώς σε πολλά σπίτια η ψυχαγωγία έχει ταυτιστεί με τη λέξη τηλεόραση και αυτό αφορά και τα μικρά παιδιά.Εκείνο που είναι ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά βλέπουν όλο και περισσότερες ώρες τηλεόραση. Αυτό αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι γονείς απουσιάζουν από το σπίτι όλο και περισσότερο, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει στην αγωγή… Σύμφωνα με κάποιες έρευνες τα παιδιά παρακολουθούν 2-3 ώρες την ημέρα και το Σαββατοκύριακο 5-6 ώρες! Ωστόσο υπάρχουν παιδιά αλλά και ενήλικες που βλέπουν και περισσότερο.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά την τηλεόραση, καλύτερα θα είναι να προετοιμάζουμε το τι θα δει το παιδί μας, με τη μορφή των προγραμμάτων μέσα από δικές μας γνωστές κασέτες που αγοράσαμε ή αντιγράψαμε ειδικά για τα παιδιά. Έτσι το παιδί θα μπορεί σε μια επανάληψη να επεξεργαστεί πράγματα που δεν έχει χωνέψει και θα μπορούμε και οι ίδιοι να διαπιστώσουμε περιοχές όπου το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.Είναι μεγάλη η ζημιά που μπορεί να προέλθει από την ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση του ελεύθερου χρόνου ενός παιδιού και μάλιστα μπροστά στην τηλεόραση. Ζημιά σε επίπεδο ηθικό, πνευματικό αλλά και μορφωτικό για τα παιδιά αφού τους στερεί από δημιουργικές δραστηριότητες και τους φτωχαίνει εκφραστικά. 
Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε έγκαιρα τον κίνδυνο αυτό αλλά και το να μην αναθέσουμε την αγωγή των παιδιών μας σε κείνους που δεν σέβονται ιερό και όσιο, αλλά θεός τους είναι το χρήμα…Πώς θα αμυνθούμε; Από μικρά τα παιδιά πρέπει να μάθουν να βάζουν όρια στη συμπεριφορά τους αλλά και να επιλέγουν όχι το γαργαλιστικό και το εύκολο αλλά το ωφέλιμο για την ψυχοπνευματική τους εξέλιξη. Οι γονείς πρέπει να πάρουν ενεργό ρόλο και να τα ενθαρρύνουν πάντοτε προς την κατεύθυνση αυτή με υπομονή και ενδιαφέρον. 
Να δώσουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα και μετά να εφαρμόσουν κάποια μέτρα όπως τον περιορισμό των ωρών τηλεθέασης, την παρουσία κάποιου μεγάλου, ακόμη και το κλείσιμο της τηλεόρασης και γέμισμα του χρόνου με παιχνίδι, δημιουργικές δραστηριότητες και προσπάθεια καλύτερης επικοινωνίας με τα παιδιά και παρουσίας δικής τους. Τέλος να κατευθύνουμε τα παιδιά σε πνευματικές δραστηριότητες μαζί με άλλα που έχουν αξίες και ιδανικά.”

Ο πατήρ Στυλιανάκης διατηρεί ιστοσελίδα (http://www.1821.gr ), με ψυχολογικά θέματα αγωγής των παιδιών, και θεολογικά θέματα.

Την ομιλία μπορείτε να την ακούσετε από εδώ:
http://www.paterikoslogos.com/avraam/p.Stylianakis/psychagogia.mp3
Αγγελιαφόρος 

1 σχόλιο:

  1. ΕΣΥ ΤΑ ΛΕΣ ΠΑΠΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΕΙΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου