Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εντείνονται οι επιθέσεις κατά των Ελληνορθοδόξων Εκκλησιών στην Συρία


Εντείνονται οι επιθέσεις κατά των Ελληνορθοδόξων Εκκλησιών στην Συρία

H ελληνορθόδοξη εκκλησία των αγίων Σεργίου και Βάκχου στην πόλη alThawrah της επαρχίας Ηasakeh βεβηλώθηκε, καταστράφηκε, λεηλατήθηκε από ισλαμιστές που συστρατεύθηκαν στο πλευρό των λεγόμενων ανταρτών. Αποτελούσε σταθερό σημείο αναφοράς της πόλης.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μοντέρνο κτίριο περιστοιχισμένο από ψηλό τοίχο. Βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία σε κεντρικό δρόμο δίπλα στο πάρκο που συνορεύει με την νότια όχθη της λίμνης Άσσαντ που αποτελεί τόπο αναψυχής για καθημερινούς περιπάτους για τους κατοίκους της περιοχής. Ο σταυρός της εκκλησίας δέσποζε και ήταν ορατός από παντού. «Ανήκει στη δικαιοδοσία του μητροπολίτη Παύλου Γιαζίζι που απ΄ότι λέγεται δολοφονήθηκε».AINA (09/08/13)


Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ1985-1994 σε γη που παραχώρησε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και εξυπηρετούσε περίπου περίπου 250 ορθόδοξες οικογένειες. Είναι ο μοναδικός τόπος χριστιανικής λατρείας στην περιοχή.
Το Φεβρουάριο του 2011 οι τζιχαιστές αντάρτες της Αλ Νούσρα που έχουν χαρακτηρισθεί από ΗΠΑ, Ηνωμένα Έθνη, Αγγλία και Αυστραλία ως τρομοκρατική οργάνωση πήραν τον έλεγχο της πόλης και κατέλαβαν το στρατηγικό υδροηλεκτρικό φράγμα, το μεγαλύτερο στη χώρα.

Κυρίευσαν τη συνοικία όπου είναι η εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου όπου έμεναν κυρίως χριστιανοί ορθόδοξοι εργαζόμενοι στο υδροηλεκτρικό φράγμα. Χριστιανοί που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουντην πόλη και τώρα ζουν σε άλλα μέρη της Συρίας ή σε Λίβανο και Τουρκία καταγγέλουν ότι τους κατέσχεσαν κάθε περιουσιακό στοιχείο αλλά και την κινητή τους περιουσία. Αφού τους την δήμευσαν, την εκποίησαν στη μαύρη αγορά για να εξοικονομήσουν όπλα.

Tην εκκλησία την λεηλάτησαν ολοσχερώς. Χριστιανός πρόσφυγας της περιοχής μετέφερε ότι « η εκκλησία  καταστράφηκε από τον FSA ». Κατέβασαν τα ιερά βήλα (κουρτίνες ιερού) άρπαξαν βίβλους και όλα τα λειτουργικά βιβλία και σκεύη. Έσπασαν όλους τους σταυρούς, τις εικόνες ως και τις καρέκλες. Έκλεψαν  καντήλια, μανουάλια αλλά και ξήλωσαν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Πήραν οτιδήποτε περιείχε η εκκλησία και τα πούλησαν. Τώρα εκεί δεν υπάρχει τίποτα.

Επίσης σύμφωνα με lebanondebate.comο καθεδρικός της ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Χόμς «Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες» έχει υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές. Στις 09/08/13 στόχος των τρομοκρατών έγινε και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην έδρα  του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Δαμασκό.
Ο Πατριάρχης σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εντός του Πατριαρχικού συγκροτήματος κατά την ώρα εκδήλωσης της επίθεσης.Τα βλήματα προσγειώθηκαν στο προαύλιο χωρίς να εκραγούν.
Η επίθεση αυτή ίσως να σχετίζεται με την έντονη κινητικότητα σε επίπεδο επαφών στην οποία επιδίδεται ο Πατριάρχης τις τελευταίες ημέρες και μετά την πρόσφατη εντυπωσιακή περιοδεία του σε Λαττάκεια.
Στις 07/08/13 συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού της Συρίας ενώ την ίδια ημέρα δέχθηκε και τον Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης για απελευθέρωση της Παλαιστίνης(OLP).

Πηγές : L’ Observatoire de la Christianophobie(10/08/13), AINA(09/08/13) - olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου