Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ο 50χρονος ταπεινός Σκαραβαίος του δεσπότη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου


Ο «ιερός Σκαραβαίος» του δεσπότη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου

Κώστας Ζαφειρίου

Είναι ο μοναδικός από τους 81 ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας που διαθέτει τόσο παλαιό αυτοκίνητο, το οποίο συχνά οδηγεί ο ίδιος και με το οποίο έχει «οργώσει» τον κόσμο.
Ο 77χρονος μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος έχει στην κατοχή του ένα λευκό VW τύπου «Σκαραβαίο» - ή, αλλιώς, «κατσαριδάκι, αγάπη μου» για να θυμηθούμε την ομότιτλη ταινία των παιδικών μας χρόνων. Αυτό είναι το επίσημο αυτοκίνητό του, με αυτό μετακινείται και πολύ συχνά το οδηγεί ο ίδιος.
Το εν λόγω Ι.Χ. χρησιμοποιεί ο δεσπότης για τις ανάγκες μετακίνησής του στους κακοτράχαλους επαρχιακούς δρόμους. Ούτε λιμουζίνες ούτε άλλου είδους πολυτέλειες. Ένας μικρός παλιός Σκαραβαίος είναι εδώ και χρόνια το επίσημο αυτοκίνητο της ιεράς μητροπόλεως και όταν έρχεται στην Αθήνα, μαγνητίζει τα βλέμματα.

Ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος (τοποτηρητής Αργολίδος) είναι ένας απλός κληρικός με πλούσιο ποιμαντικό έργο και ιδιαίτερα αγαπητός στη μητροπολιτική του επαρχία.
Η επιλογή του να μετακινείται με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Η «Espresso» αποκαλύπτει μερικά... μυστικά για τον «ιερό σκαραβαίο» και τη σχέση αγάπης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ιδιοκτήτη και οχήματος.

Το αυτοκίνητο, μοντέλο του 1963 (φωτογραφίες του οποίου μας απέστειλε ο Ευάγγελος Μπουγιώτης), ο μητροπολίτης το έχει 50 χρόνια και έχει διανύσει πάνω από 4.000.000 χιλιόμετρα!
Το αγόρασε με δάνειο όταν ήταν ιεροκήρυκας και το αποπλήρωσε μετά πολλών κόπων και βασάνων μετά από 25 χρόνια. Με το αυτοκίνητο αυτό έχει κάνει πολλά ταξίδια όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί, όπως ο ίδιος ομολογεί, θηρίο! Ο αριθμός κυκλοφορίας του  είναι PK 1523, είναι βενζινοκίνητος και όλα αυτά τα πενήντα χρόνια ελάχιστες φορές έχει... διαμαρτυρηθεί - ίσως γιατί υπάρχει «δέσιμο» με τον ιδιοκτήτη κληρικό.

Ο μητροπολίτης έχει περάσει αξέχαστες στιγμές με το «κατσαριδάκι» του. Ο σεβασμιότατος είχε μεταβεί προ 25ετίας στη Ρώμη με τον Σκαραβαίο. Εντυπωσιασμένος λοιπόν σταμάτησε στον περιφερειακό της Ρώμης για να απολαύσει την υπέροχη θέα. Εκεί του κόπηκε η ντίζα γκαζιού, αλλά όχι και η διάθεση του κληρικού που «συγχώρησε» την αντίδραση του αμαξιού του...
Μια άλλη φορά ο μητροπολίτης πήγαινε σε γάμο στην Τρίπολη. Στον δρόμο τον «έπιασε» λάστιχο. Το άλλαξε μόνος του (αφού έχει αποκτήσει αρκετές γνώσεις μηχανικού αυτοκινήτου) και έφθασε στον γάμο στην ώρα του, αλλά... μουτζουρωμένος. Δεν μάθαμε αν ο μητροπολίτης έχει δώσει και όνομα στο θρυλικό του αυτοκίνητο, αφού στην ταινία «Κατσαριδάκι αγάπη μου» ο Σκαραβαίος «άκουγε» στο όνομα «Χέρμπι».
Σκαραβαίο είχε στην ιδιοκτησία του και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε μαύρο χρώμα. Μάλιστα τον είχε αγοράσει την ίδια εποχή με τον μητροπολίτη Αλέξανδρο. Ομως ο κ. Ιερώνυμος έχει μάλλον παροπλίσει το VW του στη Βοιωτία.

espressonews.gr

1 σχόλιο:

  1. μόνο τον ταπεινό σκαραβαίο έχει;
    Λάθος κάνεις. Διαθέτει και αυτός λαμπρό μεταφορικό όχημα εκτός του σκαραβαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου