Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Διέρρευσαν εκατομμύρια UserID και e-mail χρηστών του Facebook


Ένας blogger από την Βουλγαρία, ο Bogomil Shopov, έγραψε στο blog του πως αγόρασε στο διαδίκτυο μια λίστα που περιέχει 1.1 εκατομμύρια User IDs και διευθύνσεις e-mail χρηστών του Facebook για 5 δολάρια!
Τα δεδομένα αυτά προήλθαν από κάποια εφαρμογή του κοινωνικού δικτύου και μέχρι πριν από λίγες ημέρες προσφέρονταν έναντι ενός αρκετά μικρού ποσού από έναν χρήστη της ιστοσελίδας Gigbucks με ψευδώνυμο «mertem». Ο Shopov επιβεβαίωσε πως τα στοιχεία της λίστας είναι αληθινά αφού όσες User ID δοκίμασε ανταποκρινόντουσαν σε πραγματικούς χρήστες του κοινωνικού δικτύου. Έγραψε μάλιστα πως σε αυτήν βρήκε και αρκετούς φίλους του.
 
Η αντίδραση του Facebook ήταν άμεση. Το κοινωνικό δίκτυο επικοινώνησε μαζί του την επόμενη ημέρα, θέλοντας να ανακτήσει τα δεδομένα και να ερευνήσει την πηγή της διαρροής και της πώλησης του.
Σύμφωνα με τον Shopov, το άτομο που του πούλησε τα δεδομένα του είπε ότι αυτά προέρχονται από μια «δική του» εφαρμογή μέσα στο Facebook, κάτι που ο ίδιος πιστεύει. «Ελέγξαμε κάποια από αυτά τα προφίλ και δεν περιείχαν e-mail» έγραψε στο blog, εξηγώντας πως «αυτές οι πληροφορίες δεν θα μπορούσαν να ληφθούν απλά από την ιστοσελίδα του Facebook».
 
Η ιστοσελίδα Gigabucks πάντως προχώρησε στον αποκλεισμό του χρήστη mertem για παραβίαση των όρων των υπηρεσιών τους, ενώ το Facebook δεν έχει ακόμα προβεί σε δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου